Pleegouder vraagt aandacht voor vergoeding bijzondere kosten

'Wij willen niet zeuren om geld'

regio • Wie voor een pleegkind zorgt, krijgt een vaste vergoeding van ongeveer twintig euro per dag voor alle dagelijkse kosten. Soms zijn er bijzondere, maar noodzakelijke uitgaven, zoals voor een excursie van school of een aanvullende verzekering. Gemiddeld gaat het om zeshonderd euro per jaar per kind.

Vroeger konden pleegouders deze bijzondere uitgaven terugvragen bij Bureau Jeugdzorg en de provincies. Sinds 2015 valt pleegzorg onder de gemeenten. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft aangeraden het bedrag van zeshonderd euro aan te houden in de contracten met pleegzorgaanbieders, maar lang niet alle gemeenten doen dat. Ook de Regio Rivierenland, waar Zaltbommel onder valt, heeft een all in-bedrag afgesproken met pleegzorgaanbieders. Daar moeten zij niet alleen de dagvergoeding en de begeleiding van betalen, maar ook de bijzondere kosten.

Dat stoort Wiel Peeters uit Aalst. Samen met zijn vrouw vangt hij al meer dan 25 jaar pleegkinderen op. Vorig jaar kregen ze daar nog een lintje voor van burgemeester Van den Bosch. Peeters: "Door dit beleid krijgen pleegouders moeizaam of geen vergoeding. Vaak betalen ze dan maar zelf. Ze willen niet zeuren om geld, ze willen zich inzetten voor de kinderen. Ik vind dat in één woord: beschamend."

Een woordvoerder van Entrea laat desgevraagd weten weinig tot geen klachten van pleegouders te krijgen over de afhandeling van dergelijke declaraties. "Wel is het zo dat de transitie naar de gemeenten gepaard is gegaan met flinke bezuinigingen. Als wij geen budget hebben, kunnen we ook niet betalen."

Ook de gemeente Zaltbommel herkent het signaal niet. Dat komt mede doordat de gemeente vrijwel nooit rechtstreeks contact heeft met pleegouders, legt woordvoerder Thea Grasman uit. "Vaak bepaalt de rechter dat kinderen in een pleeggezin komen. De gemeente blijft dan buiten beeld." De gemeente bemoeit zich in principe ook niet met het vergoeden van kosten: dat is een zaak tussen pleegouder en pleegzorgaanbieder. "Van Entrea hebben we tot nu toe niet gehoord dat ze niet uitkomen met het afgesproken tarief."

Dooddoeners, vindt Peeters. "Toen de bijzondere kosten werden ondergebracht bij de dagvergoeding van Entrea, heeft Entrea de regels voor declareren aangescherpt. Pleegouders slikken dat en declareren dus nog maar de helft. Ik blijf erbij dat de gemeente parasiteert op pleegouders."

De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) herkent de problemen wél. "Uit meldacties die wij een paar keer per jaar onder pleegouders houden, komt dit knelpunt naar voren. Sommige gemeenten hebben het goed geregeld, maar andere kijken met een eendimensionale blik naar het budget", vindt Peter van der Loo van de NVP. "Maar het gaat niet altijd om onwil, soms is er ook sprake van gebrekkige kennis. We hopen dat het actieplan voor de pleegzorg dat de staatssecretaris heeft aangekondigd, soelaas zal bieden. Ook blijven we het probleem aankaarten bij de VNG en het ministerie."


Janneke Boogaard