• Ook rondom de rotonde komt een vrijliggend fietspad.
• Ook rondom de rotonde komt een vrijliggend fietspad. Foto: Janneke Boogaard

Vrijliggende fietspaden bij sportpark

zaltbommel • Begin februari start de aannemer met de reconstructie van het parkeerterrein bij Sportcomplex De Watertoren. Ook de fietsroutes langs de Steenweg, waaronder die bij de rotonde met de Thorbeckestraat, worden aangepakt.

Bij de opening van het nieuwe sportpark, afgelopen zomer, ontstond op de zaterdagen al snel een verkeerschaos. Automobilisten zaten elkaar dwars, fietsers en voetgangers hadden geen eigen ruimte. Dat gaat nu veranderen. Er komen ruim honderd parkeerplaatsen bij en er komen een vrijliggend fietspad en een vrijliggend wandelpad. Ook komen er zes mindervalidenparkeerplaatsen en een parkeerplaats voor twee bussen. De gehele rijbaan wordt 30 km-zone.

De Wielkamp

Tussen bedrijventerrein De Wielkamp en de parkeerplaats bij het sportpark, komt een wandelpad. Zo kunnen werknemers op de Wielkamp op werkdagen hun auto op het parkeerterrein zetten en makkelijk naar hun bedrijf wandelen. In de weekenden kunnen gebruikers van het sportpark hun auto eventueel op het parkeerterrein van De Wielkamp parkeren. Op dit moment ligt er een paadje van houtsnippers, dat wordt een tegelpad. "Het paadje is uitsluitend bedoeld voor wandelaars", benadrukt wethouder Han Looijen. Een fietssluis moet dan ook fietsers tegenhouden. Tegelijkertijd met het werk bij het sportcomplex worden de fietspaden bij de rotondes bij de witte Watertoren en bij de Nieuwe Tijningen/Thorbeckestraat aangepakt. bij de rotonde Watertoren komt een vrijliggend fietspad rondom de hele rotonde. "Dat gebeurt op dezelfde manier als bij het station", licht Han Looijen toe.

Het fietspad op de Steenweg tussen de Watertoren en de Nieuwe Tijningen aan de kant van het politiebureau verandert van tweerichtingen in éénrichtingsverkeer richting binnenstad. Het fietspad aan de andere kant van de Steenweg verandert niet. De doorgaande fietsverbinding op de rotonde aan de kant van de Thorbeckestraat wordt veranderd. "De situatie was tot nu toe best onduidelijk", aldus Han Looijen. "Bij de ene rotonde hadden fietsers wel voorrang, bij de andere niet. Dat wordt nu op beide plekken hetzelfde."

De werkzaamheden gaan waarschijnlijk in de eerste week van februari van start. Als alles meezit en ook het weer een beetje meewerkt, duurt het zes tot acht weken. De aannemer wil de weg zoveel mogelijk open houden voor het verkeer, maar als er geasfalteerd moet worden, komen er omleidingen.

Britta Alink