Gemeenteraad moet principebesluit nemen

Windmolens langs A2 gaan er komen

zaltbommel • Het maakt niet meer uit wat de gemeenteraad van Zaltbommel er van vindt; de windmolens langs de A2 komen er in ieder geval. Dat liet gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van de provincie donderdagavond heel duidelijk weten.

"Als de gemeenteraad 'nee' zegt, dan zullen de initiatiefnemers van het windmolenpark hun verzoek bij de provincie indienen", zei hij. "En dan is de provincie gedwongen een inpassingsplan te maken. De windmolens in Zaltbommel staan in onze 'Windvisie', we hebben ze keihard nodig om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Ik vind het niet leuk, maar ik moet wel van de wet."

Met een inpassingsplan kan de provincie een bestemmingsplan van een gemeente 'overrulen', zodat het belang van een hogere overheid altijd zwaarder telt dan het belang van een lagere overheid. De provincie Gelderland is wettelijk verplicht bepaalde duurzaamheidsdoelstellingen te halen en daar zijn de windmolens in Zaltbommel ook bij nodig. "Wij hebben geen alternatieven", zei hij. "We zullen dan alleen naar criteria rond ruimtelijke ordening kijken en 'draagvlak' is daarbij geen argument." De mededeling van Van Dijk was voor de meeste raadsleden wel even flink slikken. "Hier zit een gedesillusioneerd raadslid", verzuchtte Gerrine Fernhout (VVD). "De gedeputeerde zegt dat wij als gemeenteraad er niet meer toe doen. Als wij 'nee' zeggen tegen de windmolens, gaat de provincie er gewoon overheen."

Teunis van Ooijen van de SGP hield een warm pleidooi om te zoeken naar een andere locatie in Zaltbommel, bijvoorbeeld in het Munnikenland bij Brakel of op bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel. Maar Munnikenland is volgens gedeputeerde Van Dijk geen optie vanwege afspraken in het Gelders Natuur Netwerk en omdat het in het gebied van de Hollandse Waterlinie ligt. "Het spijt me zeer, maar het kan niet, het mag niet in Munnikenland", zei hij. Bart Schreuders van ZVV liet weten tegen de komst van de windmolens te zijn. "Er is niet genoeg draagvlak, de locatie is niet goed. Er zijn genoeg alternatieven om onze duurzaamheidsdoelstellingen op een andere manier te halen."

Een aantal raadsleden maakt zich zorgen over de manier waarop de inwoners van Zaltbommel kunnen participeren in de windmolens. "Laat de gemeente zelf volledig participeren", suggereerde Frits van der Schans, die overigens ook grote twijfels heeft of de windmolens wel op de locatie langs de A2 passen. Het college van burgemeester en wethouders lijkt verdeeld over het vraagstuk. Zij hebben geen standpunt ingenomen, maar willen dat de gemeenteraad een beslissing neemt over het principebesluit om door te gaan met de plannenmakerij rondom de grote windturbines langs de A2. Als het een 'nee' wordt, dan neemt de provincie het over. Gedeputeerde Van Dijk riep de raadsleden op het plan niet af te wijzen. "Houd het heft in eigen hand en neem uw verantwoordelijkheid", zei hij.

Voor de vele belangstellenden op de publieke tribune, vooral veel omwonenden, was de discussie niet erg bevredigend. "Ik ben verward", verwoordde een bewoonster van de Vliertseweg (gemeente Maasdriel, vlak bij de beoogde locatie) de gevoelens. "Uit eerder onderzoek is gebleken dat de locatie niet veilig is, want te dicht bij tankstation De Lucht en het spoor. De provincie heeft eerder gezegd dat het gebied niet geschikt is. Wat moeten wij nog geloven?"

Britta Alink