B&W nog altijd tegen plan Drielse Bos

kerkdriel • Het Maasdrielse college blijft erbij: een woongebouw voor ouderen past niet op het landgoed Drielse Bos.

Het idee voor een gezamenlijk woongebouw voor maximaal veertig senioren komt van Bert van Osch uit Kerkdriel. Onder de noemer Common Senior Living wil hij op meerdere plaatsen in het land huizen creëren voor groepen vitale ouderen. De nadruk ligt op gezamenlijkheid, met als doel eenzaamheid tegengaan. Kerkdriel wordt wat Van Osch betreft de eerste locatie.

Het bestemmingsplan voor het landgoed tussen Kerkdriel en Hoenzadriel werd in 2006 goedgekeurd, na vijf jaar overleg. Het is een 'nieuw landgoed', wat inhoudt dat er een openbare recreatieve functie aan gekoppeld moet zijn. In dit geval gaat het om de aanleg van vijf hectare nieuw bos- en natuurgebied. Jongeren hielpen in 2006 al bij de aanplant van de eerste bomen.

Om de aanleg van de nieuwe natuur te bekostigen mag de initiatiefnemer een 'complex met drie wooneenheden met onderlinge samenhang' bouwen. In die drie wooneenheden mogen drie 'gezinnen' wonen. Daar wringt hem de schoen: het Maasdrielse college vindt dat een groep ouderen niet als gezin bestempeld kan worden, en wil sowieso geen voorziening van deze schaal in het 'buitengebied' - al is de locatie officieel geen buitengebied meer sinds de bestemming 'landgoed' van kracht is.

Van Osch vroeg in 2014 de omgevingsvergunning voor Common Senior Living aan. Het college weigerde. De bezwaarschriftencommissie stelde Van Osch in 2015 in het gelijk. Mede omdat de bewoners bijvoorbeeld niet op hun eigen kamer kunnen koken en er gezamenlijk te gebruiken auto's op het landgoed komen, mag deze woonvorm als 'gezin' gezien worden. Het aantal gezinsleden is volgens de commissie niet doorslaggevend.

Ook de Omgevingsdienst Rivierenland ziet geen bezwaar. Maar vorige week besloot B&W bij zijn standpunt te blijven. De initiatiefnemer kan tegen de weigering in beroep gaan bij de rechtbank.

Janneke Boogaard