Wie prikt vuil in Waluwe of Bruchem?

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel gaat in 2017 verder met de zwerfafvalprojecten Schone Waal en Schone Kernen. Er zijn nog vrijwilligers nodig voor de wijk Waluwe en enkele dorpen.

Voor deze projecten gaan vrijwilligers van lokale verenigingen en stichtingen maandelijks aan de slag om het zwerfafval langs de Waal of binnen de bebouwde kom op te ruimen. De vergoeding gaat de clubkas in. Voor Schone Waal gaan alle zeven organisaties die in 2016 meededen, ook dit jaar verder met vuil prikken.

Het project Schone Kernen is sinds begin 2016 een opvolger van het succesvolle project Schone Waal uit 2015. Vorig jaar namen negen organisaties deel voor alle wijken van Zaltbommel en vier dorpen. De vergoeding is afhankelijk van het aantal inwoners en het aantal vierkante meters openbare weg per dorp of wijk en strekt van 150 euro voor het kleinste buurtschap tot 1.550 euro voor de grootste wijk in de gemeente.

Voor 2017 zijn de kernen Bern en Nederhemert-Zuid (150 euro), Bruchem (600 euro), Delwijnen (200 euro), Gameren (950 euro), Kerkwijk (300 euro), Poederoijen (400 euro) en De Waluwe (750 euro) open voor inschrijving. De gemeente Zaltbommel hoopt dat verenigingen deze gebieden willen adopteren in 2017. Extra informatie, de vergoedingen en het aanmeldformulier zijn te vinden op de website. De gemeente stelt prikkers, handschoenen en vuilniszakken beschikbaar.

De gemeente Zaltbommel betaalt de projecten uit subsidie van de verpakkingsmiddelenindustrie en kan zo een aanvullende bijdrage leveren op het gebied van zwerfafval. Wethouder Simon Buwalda: "Omdat de vrijwilligers zelf aan de slag gaan, versterken we de betrokkenheid bij de leefomgeving en wordt de openbare ruimte in de kernen en langs de Waal schoner."


q www.zaltbommel.nl/schone_kernen