• Leuk: een python aaien.
• Leuk: een python aaien. Foto: Janneke Boogaard

Op de rug van Rocky door Kerkwijk

kerkwijk • Sinds vijf jaar heeft Kerkwijk rond de jaarwisseling een eigen café: Bij Truuske. Dorpsvereniging D'n Treffer haalt elke editie alles uit de kast om de tijdelijke ontmoetingsplek geheel volgens een bepaald thema in te richten. Dit jaar is de schuur ingericht als Afrikaanse boshut. Daar horen natuurlijk wilde dieren bij.

Rick (7) heeft de middag van zijn leven. Hij heeft al een rondje gemaakt op kameel Rocky en nu is hij niet weg te slaan bij de python. Hij aait haar onder haar kin en laat zonder blikken of blozen het gespleten tongetje over zijn hand gaan. "Het kietelt een beetje", vertelt hij.

De python is samen met de wat minder angstaanjagende schildpad, mini-koe en een schaapje te gast in het tijdelijke dorpscafé van Kerkwijk. Dat heeft in vijf jaar veel faam verworven en het lijkt wel of het elk jaar drukker wordt in de schuur van Jan Verploegh aan de Aalderwijksestraat.

Partytent

Dit jaar is er daarom voor het eerst ook een partytent, via een deur verbonden met de schuur. "Op sommige momenten, zoals bij de bingo, hebben we honderd mensen binnen. Dan heb je die extra ruimte nodig, én we moesten gaan denken aan een nooduitgang voor het geval er brand uitbreekt", vertelt Monique Schalk, één van de organisatoren. "En je ziet, de tent komt meteen van pas", lacht ze.

Met strobalen is in de partytent een mooi verblijf voor de dieren gecreëerd. Een terrasverwarmer houdt hen en de bezoekers lekker warm.

Als dierenverzorgster Anoek van Bert's Animal Verhuur de rieten mand open doet om er een meterslange gele slang uit te halen, deinzen veel mensen terug. "Is hij giftig?" vraagt iemand. "Nee hoor, het is een wurgslang", glimlacht Anoek. Dat is niet het geruststellende antwoord waar de bezoekers op gehoopt hadden, maar Anoek overtuigt hen ervan dat de python niet gevaarlijk is. "Ze heeft gegeten, en bovendien zijn wij veel te groot als prooi. Ze wurgt alleen dieren ter grootte van konijnen."

Dertig kilo

Dan durven verschillende moeders het wel aan om de slang om hun nek gehangen te krijgen. Een heel vrachtje: ze weegt zo'n dertig kilo. De dieren blijven rustig onder alle aandacht, ze zijn het gewend om op scholen en bij tv-opnames ingezet te worden.

Monique blijft angstvallig uit de buurt. Maar trots is ze wel, op het succes van het pop-up café. "Ik denk dat het komt door de originaliteit. We werken een thema altijd tot in detail uit. De knutsels, de snoepjes, alles is nu in de sfeer van Afrika. En met zo'n kameel in het dorp maak je natuurlijk wel een statement."

Café Bij Truuske was tot en met zaterdagavond geopend. Het afsluitende feest had als toepasselijk motto: Take a walk on the wild side. Behalve deze party en de safarimiddag waren er vaste onderdelen zoals de oliebollenmiddag op oudjaarsdag. Traditiegetrouw komt het Zaltbommelse college van B&W dan op bezoek. De gemeente is blij met initiatieven in de dorpen. Het geeft een boost aan de saamhorigheid en het scheelt daarnaast ook in het vuurwerkvandalisme en dus in de gemeentelijke portemonnee. Als de inwoners iets te doen hebben, gaan ze minder snel uit verveling de straat op, zo is de gedachte.

Maar wie is Truuske nou eigenlijk? Monique doet het uit de doeken: "We hebben als dorpsvereniging twee tuinkabouters: Wout en Truuske. Wout is ook de naamgever van onze dorpsvereniging, zijn achternaam was D'n Treffer. Hij was vroeger een markant figuur in het dorp. Truuske was zijn huishoudster."

Tuinkabouters

De tuinkabouters fungeren als dorpsomroeper en inmiddels kent iedereen in Kerkwijk ze. Als het weer december wordt, zullen ze vast en zeker met plezier weer aankondigen dat het pop-up café op het punt staat open te gaan.


q www.dntreffer.nl

Janneke Boogaard