• Basilius tijdens een optreden in Duitsland.
• Basilius tijdens een optreden in Duitsland. Foto: Basilius

Opperste romantiek in Maartenskerk

zaltbommel • Het Nederlands kamerkoor voor beroepsmusici Basilius geeft op zaterdag 28 januari een concert in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Het nieuwe programma 'In het licht van de avond' zit tjokvol romantiek.

Het koor waagde zich wel eerder aan teksten vol emotie en verbeelding, liefde en natuur, leven en dood, maar deze keer zit er wel érg veel drama in. De liederen gaan over de nacht, eenzaamheid en kou. "Heel toepasselijk", volgens countertenor Peer Doevendans. "Bij alle misère in het dagelijks leven is een mens weleens toe aan een break. En wat is er dan mooier dan grote vlokken sneeuw, in het licht van straatlantaarns. Ik word daar altijd weemoedig van, zó mooi. Hypnotiserend haast. En dan dat typische 'geluid' van de vallende sneeuw, die stilte: prachtig! Je vergeet alles om je heen."

Er zijn meer koren met een romantisch programma, maar Basilius heeft gekozen voor componisten die de aangrijpende Franse en Duitse teksten heel nauwkeurig op muziek hebben gezet. "Luisteraars die de inhoud wat zwaar vinden, genieten gewoon van de prachtige melodieën en harmonieën," zegt Doevendans. "Tijdens de repetities hoor je regelmatig zangers zuchten 'wat is dít mooi' of 'heerlijk, betoverend.' Ja, zingen doe je met je hart."

Dirigent Bas Ramselaar zorgt er ondertussen voor dat de zangers er hun hoofd bij houden, zodat de emoties goed bij het publiek overkomen. Dat is nog niet zo eenvoudig, want het koor bestaat uit professionele zangers, instrumentalisten, dirigenten en muziektheoretici. "Die hebben allemaal hun eigen inzichten," verzucht Ramselaar met een lach. "En tóch zingen ze bij Basilius." Het koor geeft hen de mogelijkheid in een kleine groep op hoog niveau te zingen, met aandacht voor stemgebruik en ensemblevorming. De solide maar uiteenlopende achtergronden van de zangers geven Basilius een bijzonder fraaie klank, vaak met een spannende twist.

Basilius geeft twee concerten 'In het licht van de avond'. Op vrijdagavond 27 januari 2017 in de Nicolaïkerk te Utrecht en zaterdagavond 28 januari in de Grote of Sint-Maartenskerk te Zaltbommel. Dat zijn allebei schitterende locaties waar a capella koorzang goed tot zijn recht komt. Op het programma staan hoogtepunten van Debussy, Reger, Saint-Saëns, Brahms, Hindemith, Poulenc en Milhaud. Het concert in de Sint-Maartenskerk begint om 20:15 uur. Entree: 15 euro, in de voorverkoop 13 euro, tot 18 jaar 7,50 euro.

q www.basiliuscollege.nl.