• Zangpedagoge Sylvia van der Vinne (l) en bestuurslid Monique van der Vall.
• Zangpedagoge Sylvia van der Vinne (l) en bestuurslid Monique van der Vall. Foto: Lya Cattel

Winterconcert op 14 januari in de Gasthuiskapel

'Kinderen kunnen meer dan je denkt'

rossum • In een sfeervol tuinhuis aan de Achterdijk in Rossum komen een paar keer per week kinderen en jongeren bij elkaar om te zingen. Onder leiding van zangpedagoge en dirigente Sylvia van der Vinne brengen de jonge zangers en zangeressen zichzelf en elkaar naar een hoger niveau.

De scholing bij Koorschool Senta werkt al tien jaar. Afgelopen jaar werd het harde werken in juni beloond met maar liefst vier mooie prijzen op het Nederlandse Koor Festival in Utrecht: Het jeugdkoor kreeg den ZINGmagazine Publieksprijs en de BRAVA Prijs. Bovendien werd het uitgeroepen tot 'het beste klassieke koor' en kwam Senta op de derde plaats in de verkiezing 'Koor van het Jaar'.

Sylvia van der Vinne is natuurlijk apetrots op haar leerlingen, die ontzettend hard werken. "De sfeer in de verschillende groepen is ontzettend goed", benadrukt Sylvia, die zelf als soliste regelmatig te horen is in oratorium, opera- en liedconcerten. "Zingen verbindt. Mensen die zingen, zijn blij, dat zie je in alle culturen. Het prikkelt de fantasie. Zelf vind ik het ook het allerleukste om in een koor te zingen." De Rossumse alt-mezzosopraan maakt sinds een aantal jaren deel uit van het internationaal gerenommeerde ensemble Collegium Vocale Gent.

Met haar Koorschool Senta brengt ze kinderen en jongeren de liefde voor het zingen bij. Kinderen vanaf een jaar of zes kunnen bij haar beginnen. "Op die leeftijd kunnen ze soms nog geen toon vinden, maar na een paar keer hebben ze het ineens in de gaten en krijgen ze er plezier in. Het is zo jammer dat er op scholen nauwelijks meer gezongen wordt, ik vind het een belangrijk onderdeel van het mens zijn."

De vier koren van Senta repeteren niet alleen, ze treden ook regelmatig op. "We mogen aan prachtige producties meewerken, maar ze brengen ook extra kosten met zich mee", zegt bestuurslid Monique van der Vall, die vorig jaar de PR-taken op zich heeft genomen. "De twee concerten die we zelf elk jaar geven, kunnen we financieren vanuit onze eigen middelen, zoals de kaartverkoop. Maar zodra we ergens anders gaan optreden, komen er bijvoorbeeld kosten voor vervoer, bladmuziek en extra repetities bij."

Sponsoring

Daarom is het bestuur voortdurend druk met fondsenwerving. Dit jaar start een nieuw sponsoringsysteem onder de naam 'Senta Support'. Op de website staat toegelicht hoe het werkt, donateurs kunnen de koorschool al steunen met 10 euro per jaar. Ook is een aanvraag gedaan om aangewezen te worden als culturele ANBI (algemeen nut beogende instelling).

Concerten zijn ontzettend leuk voor de leerlingen. "En ook heel leerzaam", vult Sylvia aan. "Want voor een optreden gaan we altijd net een beetje harder oefenen en dan zie je iedereen vooruit gaan." Wie nieuwsgierig is naar de klanken van het startkoor, kinderkoor, jeugdkoor en Senta Ensemble kan op zaterdag 14 januari komen luisteren naar het Winterconcert in De Gasthuiskapel in Zaltbommel. De begeleiding is weer in handen van vaste pianist Carl van Kuyck De kinderen zingen onder andere over vrede, verdraagzaamheid en ontmoeting. Sylvia zoekt voor haar leerlingen altijd liedjes uit die bij hun stemmen passen. "We zingen volksliedjes, die de kinderen heel leuk vinden", vertelt ze. "Maar ook liedjes uit musicals zoals West Side Story of The Sound of Music. We zingen in verschillende talen, zelfs in het Fins. Kinderen kunnen veel meer dan je denkt."

Het Winterconcert op 14 januari begint om 19:30 uur. Kaartjes kosten in de voorverkoop 7,50 euro voor volwassen en 5 euro voor jeugd tot 25 jaar. Aan de deur kosten ze 10 en 7,50 euro. Bestellen kan via: info@koorschoolsenta.nl

Britta Alink