Vrouwen kunnen kennis opdoen en verhalen delen

'Mijn man is geen autist, zegt hij'

molenwaard • De drie vrouwen uit Molenwaard volgden ze de cursus voor vrouwen van mannen met een autistische stoornis. Ze praten over zorgen, over herkenning en hoe bevrijdend dat kan zijn. "Ik wou dat die cursus tien jaar eerder was begonnen."

De stap om in te schrijven voor de cursus is groot. De stap om de eerste keer het cursuslokaal binnen te gaan, is nog groter. "Doodsbang was ik om bekenden tegen te komen", zo vertelt Karin. "En natuurlijk kom je die tegen. Eerst ben je verbaasd en dan word je er blij van. Dat klinkt raar, maar als je iemand herkent die je altijd 'normaal' gevonden hebt, valt er wat van je af. Vanaf de eerste bijeenkomst ontstond er door de herkenning meteen een band."

Hoewel bij alle drie de vrouwen het vermoeden bestaat dat hun man autistisch is, is het bij geen van hen officieel bevestigd. Jolande: "Mijn man is nooit autist genoemd. Hij zegt ook dat hij het niet is. Erover praten met anderen is moeilijk omdat familie en vrienden je man niet af willen vallen. 'Hij is een beetje eigenwijs zeggen ze dan'. Dan voel je je dubbel gestraft."

De acceptatie

Het besef dat er iets meer aan de hand was met hun man dan wat 'eigenwijsheid', begon bij alle drie de vrouwen rond de tijd dat de kinderen kwamen. Marianne :"In de verkeringstijd deed mijn man alles voor me. En de dingen die minder waren, zou ik wel aanpakken als we getrouwd waren, dacht ik. Maar als ik nu een verjaardagscadeau wil of een arm om me heen, dan geef ik hem opdracht dat te doen. Het is niet leuk, maar anders heb ik niks." Karin herkent dit: "Uit zichzelf zal mijn man niet zo snel iets te drinken inschenken of huishoudelijke taken aanpakken. Als ik dit spontaan van hem verwacht, kan ik lang wachten. Ik kan beter gewoon vragen wat ik van hem verwacht."

Of de echtgenoot 'het' nu wel of niet officieel heeft: hij gaat niet veranderen. Dat accepteren is vaak een emotioneel moment. Marianne: "Toen ik bij mijn zoon signalen herkende, heb ik hem laten testen. Hij bleek autistisch. De diagnose bij onze zoon, leidde bij mijn man wel tot herkenning, maar dat verandert niets. Hij heeft gewoon geen inzicht in hoe de ander zich voelt." Jolande beaamt dit: "Ook mijn zoon is autistisch. Hij heeft rituelen nodig. Maar dat vindt mijn man moeilijk. In de opvoeding moet je met je kinderen meebewegen, maar dat kan hij niet."

Hulp zoeken

Het duurt lang voor vrouwen hulp zoeken. Karin: "Toen ik naar de huisarts ging, kreeg ik het advies om weg te gaan bij mijn man. Ik kreeg zelf de diagnose depressief. Zolang je geen erkenning krijgt en je de schuld steeds bij jezelf zoekt, kun je helemaal kapot gaan." Jolande: "Ik dreigde wel eens om bij hem weg te gaan of me op te laten nemen. Mijn man zei alleen maar: 'Als je denkt dat dat beter voor je is, dan moet je dat doen.' Dat wil je op zo'n moment helemaal niet horen. Je wil dat hij iets verandert, maar dat kan hij gewoon niet. Toen het echt niet goed met me ging, heb ik ook steun en gezocht bij iemand van de kerk. Vanuit het geloof kreeg ik de kracht en het vertrouwen om toch in mijn huwelijk te blijven geloven. Ook het feit dat er iemand is die je zorgen kent en af en toe vraagt hoe het met je gaat, is voor mij heel waardevol."

Voor jezelf opkomen

Tijdens de bijeenkomsten kunnen de vrouwen kennis opdoen en verhalen delen. In de cursus komt nadrukkelijk naar voren dat je voor jezelf op moet komen. Jolande: "Ik deed niks meer voor mezelf en zat vastgezogen in het zorgen. In de cursus heb ik geleerd dat ik af en toe moet opladen. Daarom heb ik sinds een paar maanden elke week een vaste avond voor mezelf. Ik word daar een leuker mens van. Het moet en het mag ook. Marianne en Karin doen inmiddels allebei weer vrijwilligerswerk: "Je bent daar niet de vrouw of de moeder van. Je wordt gewaardeerd om wat je doet en je hoort je eigen naam weer eens."

Alle drie de vrouwen zeggen dat ze aan dit interview hebben meegewerkt omdat ze hopen dat vrouwen eerder aan de bel trekken en naar de cursus komen. Allen beamen dat de cursus een positief impuls aan hun huwelijk heeft gegeven en zij gunnen dat 'alle vrouwen die in het zelfde schuitje zitten'.

Er worden partnercursussen georganiseerd in Gorinchem en Dordrecht. Op 21 februari wordt er een kennismakingsbijeenkomst georganiseerd waar vrouwen met een partner met (een vermoeden van) autisme elkaar kunnen ontmoeten. Voor meer informatie en aanmelding: socialetoegang@gemeentemolenwaard.nl of 0183-691600. De cursus is alleen voor vrouwen.

Omwille van de privacy zijn de namen van Karin, Jolande en Marianne niet hun echte namen.