Afbeelding
Foto:

Statushouders leren taal intensief

giessenlanden • Met Speedy Contaalles laat de gemeente Giessenlanden statushouders op een intensieve manier de Nederlandse taal leren. Niet uit de boekjes, maar met de praktijk van alledag.

In Giessenburg, waar de meeste statushouders wonen, is dit project het verst gevorderd. In dit dorp vindt iedere week een bijeenkomst, een taalcafé, plaats waarbij de vluchtelingen en vrijwilligers bij elkaar komen voor de taallessen van Speedy Contaalles.

"Bij de opvang en begeleiding werd ons al snel duidelijk dat het niet kennen van de taal de grootste barrière is voor een succesvolle integratie in Nederland en in Giessenlanden", vertelt wethouder Elisabeth van Leeuwen. "De reguliere taalopleiding schieten hierin tekort en voldoen niet aan de behoefte."

Dat vormde de basis voor de opzet van Speedy Contaalles. Joost-Jan Kool, vakambtenaar Sociaal Domein: "Daarbij richten we ons op de taal van alledag, zoals we in de praktijk het Nederlands gebruiken. In Giessenburg pakken de vrijwilligers er bijvoorbeeld reclamefolders bij of brochures van het openbaar vervoer, om op basis daarvan het gesprek aan te gaan."

De ervaringen zijn totnogtoe zeer positief, al zijn nog niet alle statushouders ermee bereikt. "In Giessenburg komen er wekelijks zo'n dertig bij elkaar. Vooraf kijken we namelijk wie wat aankan. Het is een intensief traject."

De extra taallessen maken deel uit van een totaalpakket om statushouders zo snel en soepel mogelijk te laten integreren. Via een participatieproject van Avres worden zij ook begeleid naar werk, of dit nu betaald of op vrijwillige basis is. "In Giessenburg is het taalcafé al een succes; we hopen dit ook in de andere Giessenlandse kernen op te zetten."