vrijdag 22 december

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open. Van 19.30 tot 22.30 uur is er het Auticafé.

Kerstmarkt Natuurcentrum
15:00, Gorinchem, Natuurcentrum. Tot 19:00 uur pakt het Natuurcentrum Gorinchem uit met een kerstmarkt.

Kerstzangavond in Noordeloos
19:30, Noordeloos. In de christelijk gereformeerde kerk vindt een kerstzangavond plaats. De entree is gratis. Wel is er een collecte voor evangelisatiepost Bonde.

Kerstconcert De Jonge Lofstem en Marcando
19:30, Nieuw-Lekkerland, Dorpskerk. Kinderkoor De Jonge Lofstem en christelijk gemengd koor Marcando verzorgen een kerstconcert. De toegang is gratis.

Kerstbingo
20:00, Nieuw-Lekkerland, voetbalkantine. Vv Nieuw-Lekkerland houdt weer een Kerstbingo. De kantine opent om 19.30 uur. Er worden acht reguliere rondes en een superronde gespeeld. De opbrengst is voor de vereniging.

Kerstconcert op orgel Grote Kerk Gorinchem
20:00, Gorinchem, Grote Kerk. Stadsorganist Gerben Budding geeft het traditionele kerstconcert. Tijdens dit concert klinken werken rond Advent en Kerst van onder anderen Johann Sebastian Bach ('Nun komm der Heiden Heiland'), Louis Claude 'd Aquin (één van zijn bekende Noëls) en Willem Mudde (variaties over 'Er is een Kindeke'). De entree is 8 euro.

Concert Vita Nova
20:00, Werkendam, Maranathakerk, Gedempte Haven 1. Kerkkoor Vita Nova uit Giessen-Oudekerk zingt Kerstliederen met de koren Nieuw Leven uit Schelluinen en Halleluja uit Werkendam.

zaterdag 23 december

Herdertjestocht Noordeloos
17:00, Noordeloos. De jeugdouderlingen van de Gereformeerde Ontmoetingskerk en de Hervormde Gemeente Noordeloos hebben hiervoor de handen ineen geslagen. De kerken houden samen de herdertjestocht 'Zeg, zullen we op weg gaan'. De duur is ongeveer één uur.

Lichtjestocht door Lexmond
18:30, Lexmond. Vanuit Lux Mundi, Zuidernes 45, start een lichtjestocht. Tijdens de wandeling beleven deelnemers in vijf taferelen het kerstverhaal. De tocht is tussen 18.30 en 20.00 uur. Er kan doorlopend deelgenomen worden.

Lichtjeswandeling door Groot-Ammers
19:00, Groot-Ammers. De deelnemers maken deze avond een Kerstwandeling door een gedeelte van het dorp. Aanmelden kan in het parkje achter de Julianastraat, van 18:45 tot 19:00 uur. De wandeling is voor alle leeftijden. Onderweg is er van alles te zien en te horen. Aan het einde van de wandeling, die eindigt in de kerk, is er een warm drankje met iets lekkers erbij.

Kerstconcert De Bazuin
19:30, Gorinchem, Grote Kerk. Koninklijke Harmonie De Bazuin geeft het traditionele kerstconcert. De kerk is open om 19.00 uur. Kaarten zijn te koop bij Primera, Arkelstraat en Bruna, Piazza Center. Ook aan de kassa van de kerk verkrijgbaar à 15 euro. Info: www.debazuin-gorinchem.nl.

Kerstconcert De Morgenster en de Parels in Kinderdijk
19:30, Kinderdijk. Christelijk koor De Morgenster en kinderkoor De Parels verzorgen een Kerstconcert in de kerk. Ook is er tussen de twee koren veel ruimte voor samenzang. Entree 5 euro, kinderen tot en met 12 jaar gratis. Vanaf 19.00 uur gaat de kerk open.

Kerstconcert IKK 'Groot wonder'
19:30, Langerak. 'Oneindig groot wonder' is het thema van het kerstconcert dat het Interkerkelijk Koor Nieuwpoort-Langerak samen met mannenensemble Cantare uit Woudenberg in de Nederlands gereformeerde kerk in Waal (Langerak) geeft. De kerk gaat om 19.00 uur open. De entree is 5 euro. De kaartverkoop is aan de kerk, via de leden of Rijwielhandel Verstoep in Nieuwpoort.

Volkskerstzang in Meerkerk
19:30, Meerkerk. Voor de 42e keer wordt in sporthal De Linde de Volkskerstzangavond gehouden. De toegang is gratis. De zaal is vanaf 19.00 uur open. Wel wordt aan de uitgang een collecte gehouden voor de onkosten.

Eensgezindheid zingt in Zwijndrecht
20:00, Zwijndrecht, Bethelkerk. Het koor Eensgezindheid uit Oud-Alblas zingt samen met het Bethelkoor uit Zwijndrecht en Excelsior uit Kockengen. Entree is 10 euro. Kaarten: www.wimdepenning.nl; in Alblasserdam bij Tabac & Gifts Wiesbrock, Dam 30 en in Oud-Alblas bij Eriks Brood en Banket, Dorpstraat 77, en verder via de koorleden.

Kerstconcert We Believe
20:00, Sliedrecht, De Lockhorst. Gospelkoor We Believe uit Hardinxveld-Giessendam viert het 12,5-jarig jubileum met een kerstconcert. Het thema is 'Follow His Light'. Hanne de Vries, bekend van de EO Jongerendagen, zingt en spreekt. De deuren gaan om 19.30 uur open. De entree is 10 euro, kinderen tot en met 12 jaar 7,50 euro. Verkrijgbaar via www.webelieve.nl.

Prijsbiljarten in Multistee
20:30, Goudriaan, De Multistee. Biljartvereniging 't Raadhuis houdt het jaarlijkse prijsbiljarten. Welkom zijn biljarters en niet-biljarters. Het rad van avontuur draait, waarbij meer dan veertig prijzen zijn te winnen.

Zevende editie Kerst op het Plein
20:30, Bleskensgraaf. Op het plein voor de kerk vindt weer Kerst op het Plein plaats. Het zingen duurt een uur en er is gelegenheid wat te drinken bij de kampvuren.

Feestweek Afterparty met de Snollebollekes
20:30, Lexmond, Huis Het Bosch. De afterparty van de feestweek wordt gevierd met de Snollebollekes en DJ Roy Klop. De Return of Roy gaat om 21:00 uur van start. Organisatie: Oranjevereniging Lexmond en Huis het Bosch.

zondag 24 december

Kerstnachtdienst Levensboom
20:30, Groot-Ammers, sporthal De Reiger. Er worden tijdens de kerstnachtdienst van de Levensboom gemeente bekende kerstliederen gezongen en er wordt verteld over het evangelie van Jezus Christus. Na afloop is er gelegenheid om nog wat te drinken.

Kerstnachtdienst
21:30, Giessenburg, Maranathakerk. Kerstnachtdienst van de gezamenlijke kerken van Giessenburg. De dienst zal geleid worden door ds. M. Dubbelman en drs. L. Bak-Lanser. Het koor Aqua Viva zal medewerking verlenen. Het thema is 'Geloven langs de Giessen'.

Kerstnachtdienst Meerkerk
21:30, Meerkerk, Ichthuskerk. Spreker is dominee Jan Wolleswinkel. Het thema is 'Koning en Kroon'. Muzikale medewerking verleent (jongeren)koor One Voice uit Ridderkerk.

Kerstnachtdienst Gorinchem
21:30, Gorinchem, Grote Kerk. Jaarlijkse kerstnachtdienst van de Protestantse Gemeente Gorinchem. Het thema is 'Heen en terug'. voor de dienst is er warme chocomelk. De Grote Kerk is sfeervol aangekleed.

Kerstnachtviering in Nieuw-Lekkerland
22:00, Nieuw-Lekkerland, De Klipper. Jaarlijkse kerstnachtviering. Dit jaar is het thema: 'Kerst…..Geschenk!'. De zaal is open om 21:30 uur. Naast de Koninklijke fanfare Apollo verleent gospelkoor Reflexxion medewerking. Dominee D.C. Meijer zal de meditatie verzorgen. Er worden weer een aantal bekende kerstliederen gezongen. Aan het einde van de viering zal er een collecte zijn ter bestrijding van de onkosten. De organisatie van deze avond is in handen van Keerpunt, waarin de meeste kerken van het dorp vertegenwoordigd zijn.

Kerstnachtdienst in Ameide
22:00, Ameide, hervormde kerk. Jaarlijkse kerstnachtdienst, georganiseerd door de liturgiecommissie van de Sionkerk in samenwerking met de evangelisatiecommissie Ameide-Tienhoven. Het thema is: 'Kom opnieuw deze Kerst, Heer!' De dienst wordt geleid door ds. J. Dekker. Muzikale medewerking verleent het Zederiks Christelijk Mannenkoor, terwijl Warno Ruting het orgel bespeelt. Er is een collecte voor kerken in het Midden-Oosten.

Kerstnachtdienst in Lexmond
22:00, Lexmond. In protestants kerkelijk centrum Lux Mundi vindt de Kerstnachtdienst plaats met als thema: 'Verrast door vreugde'. Medewerking verlenen ds. Willem Roskam en het Lux Mundi Kerstkoor onder leiding van Gerdien Bikker.

maandag 25 december

Vita Nova zingt in dienst
9:00, Giessen-Oudekerk, hervormde kerk. In de twee morgendiensten (9.00 en 10.45 uur) verleent het kerkkoor Vita Nova medewerking aan de Kerstviering.

woensdag 27 december

Dorpskamer Giessenburg
14:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 16.30 uur is de bibliotheek open.

Bingo in De Zes Molens
15:00, Hoornaar. In woonzorgcomplex De Zes Molens staat een bingo op de agenda. De kosten zijn 3 euro.

Wandeling 'Wingerde heen en weer'
16:00, Wijngaarden. IJsclub Nooit Gedacht houdt de twaalfde editie van de snertwandeling 'Wingerde heen en weer'. Deze wandeltocht voor het hele gezin bedraagt ongeveer vijf kilometer en na afloop staat er een warme kop soep klaar. De kosten bedragen 3 euro en voor kinderen tot en met 12 jaar 2 euro. De start is in dorpshuis 't Wingerds Hof.

donderdag 28 december

Winterwandeling
10:00-12:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden houdt een eindejaarswandeling door het polderland van de Vijfheerenlanden. De route van ruim 8 kilometer begint en eindigt in natuurcentrum De Schaapskooi. Deelnemers kunnen starten tussen 10:00 en 12:00 uur. Bij terugkomst is er erwtensoep en een broodje. Deelname kost 7,50 euro per persoon (inclusief erwtensoep en toebehoren). Opgave is mogelijk tot uiterlijk dinsdag 26 december via de website van natuur- en vogelwacht. www.natuurcentrum.nl

'Wat zit er in een braakbal?'
10:00, Papendrecht. De IVN-werkgroep van de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard (NVWA) houdt een uilen- en braakballenochtend voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Ouders zijn ook welkom. Kinderen van 4 en 5 jaar kunnen alleen onder begeleiding van een volwassene deelnemen. De ochtend start bij het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard, aan de Matenaweg 1 in Papendrecht (op de grens met Wijngaarden), en duurt ongeveer twee uur. Kosten 2,50 euro per kind, inclusief een consumptie. Opgeven kan via scholen@nvwa.eu.

Huiskamer Ottoland en Goudriaan
14:00, Ottoland, Achter het Regthuys, A 94. Vanaf 14.00 uur: inloop voor een praatje, kopje koffie, spelletje en mini-bibliotheek. Vanaf 17.30 gezamenlijke maaltijd. Kosten minimaal 2 euro. Mee-eten: Dini Resseler, 0184-641769. Info: www.huisvandewaard.nl.

Dorpskamer Giessenburg
18:30, Giessenburg, Tilplein. Tot 19.30 uur is de bibliotheek open.