Afbeelding
Foto Spiek

Nog geen plan bereikbaarheid Meerkerk

meerkerk • VVD en VHL Lokaal Zederik zijn niet blij met het feit dat er nog geen plan van aanpak is voor de bereikbaarheid van Meerkerk, als er zich een calamiteit op de A27 voordoet.

De twee partijen brachten dit maandag tijdens de raadsvergadering naar voren. "Het is de derde keer dat ik dit inbreng", zei Hanneke van der Leun (VVD). "Eerder deed ik dat al in november en in december 2017. Nu was er afgelopen week weer een incident, waardoor met name de Gorinchemsestraat en de Tolstraat volliepen en niet bereikbaar waren voor hulpdiensten. We vragen de wethouder dan ook met de hoogste prioriteit dit op te pakken." En Wim van Dijk (VHL Lokaal): "U kunt toch niet rustig blijven wachten tot er iets gebeurt met een fatale afloop, omdat de hulpdiensten niet tijdig kunnen arriveren."

Wethouder Arie Donker gaf aan dat er voor het maken van een voorstel voor een plan van aanpak een extern bureau wordt ingehuurd. "Wij hebben hiervoor de capaciteit niet in huis. Het zal ook best wat geld kosten om het verkeer bij een incident uit Meerkerk weg te houden. We willen dit samen met Vianen doen, omdat daar hetzelfde probleem speelt."

Maar een snelle oplossing kon hij niet bieden. "Ik begrijp dat u daarover niet tevreden bent, maar voor het afsluiten van wegen of het doseren van het verkeer hebben we geen medewerkers beschikbaar." Zowel Van der Leun als Van Dijk was inderdaad niet tevreden. "Zet in geval van nood verkeersregelaars in, totdat er een plan is", benadrukte Hanneke van der Leun. En Wim van Dijk: "Ik heb het gevoel dat het weer op de lange baan wordt geschoven. Ik weet dat er in Meerkerk verkeersbegeleiders wonen. Kunnen zij niet ingezet worden in geval van nood? Dit gaat anders veel en veel te lang duren."

Maar wethouder Donker ging niet met hen mee. "Het gaat om verkeersregelaars van een zwaardere klasse dan die bij bijvoorbeeld een avondvierdaagse actief zijn. Wij hebben ze niet en we hebben ook geen bureau die ze zo op de bank heeft zitten. Geloof me, ik zou het zelf ook graag anders zien."


Geurt Mouthaan