• Artist impressions van het nieuwe multifunctionele centrum in Hoogblokland.
• Artist impressions van het nieuwe multifunctionele centrum in Hoogblokland.

Eerste paal mfc Hoogblokland in februari

hoogblokland • Het is even afwachten of de heipalen voor het multifunctionele centrum in Hoogblokland er op tijd zijn, maar ijs en weder dienende gaat de eerste in februari de grond in.

Daarmee komt de realisatie van het pand, waarin de twee Hoogbloklandse scholen, de kinderopvang en het dorpshuis onderdak vinden, weer een belangrijke stap dichterbij. Een naam is nog niet bekend. Wethouder Harmen Akkerman: "Daarvoor is een prijs uitgezet onder de inwoners om namen in te dienen." Het is een project waar heel Hoogblokland bij betrokken is of is geweest. Zes jaar geleden ontstonden de eerste plannen, blikt Claas van Kuilenburg van openbare basisschool De Beemd terug. "In die tijd is er veel contact geweest tussen de deelnemende partijen in de inwoners. Het heeft ervoor gezorgd dat het draagvlak groot is. Er is bijvoorbeeld geen enkel bezwaarschrift ingediend. Ik ben trots op ons dorp dat we dit zo samen opgepakt hebben." Eerder dit jaar leek er een forse kink in de kabel te komen. De bouwmarkt is veranderd, de vraag naar aannemers is een stuk groter geworden en de prijzen die gerekend worden, zijn navenant gestegen. Van Kuilenburg: "Het plan kwam daardoor op losse schroeven te staan. In de nieuwe tekeningen om het toch te realiseren konden de deelnemers zich niet herkennen. Dat was een grote teleurstelling." De oplossing werd gevonden in het loslaten van het uitgangspunt van het bouwen van een energieneutraal gebouw. "Daardoor konden we een plan maken wat leek op wat we eerst wilden en waar iedereen akkoord mee kon gaan."

De kosten bedragen iets meer dan vier miljoen euro. Wethouder Akkerman: "De contractuele oplevering is afgesproken voor maart, maar de aannemer probeert eerder gereed te zijn." En Claas van Kuilenburg: "Overigens is het veertig jaar geleden dat dorpshuis De Hoeksteen werd gebouwd. Veertig jaar daarvoor werd het eerste dorpshuis, DOVA, gerealiseerd. Dit staat voor Door Ons Voor Allen. Blijkbaar is het in Hoogblokland traditie om elke veertig jaar een nieuw dorpshuis te nemen."


Geurt Mouthaan