• Een handjevol demonstranten stond zaterdag voor de konijnenfokkerij.
• Een handjevol demonstranten stond zaterdag voor de konijnenfokkerij. Foto: Geurt Mouthaan

'Er wordt meer drukte voor dieren dan voor mensen gemaakt'

Protest Konijn in Nood verloopt rustig

leerbroek • De deelnemers aan de protestactie - afkomstig uit Nederland, België en Luxemburg - lieten op deze opvallende wijze weten dat zij een einde willen maken aan de konijnenfokkerij van de familie Kool.

Al bij het binnenrijden van Leerbroek is duidelijk merkbaar dat de politie geen enkel risico neemt. Bij pannenkoekenrestaurant Onder de Pannen staan de eerste drie politiewagens; even verderop staan er nog meer. Op het erf van de konijnenfokkerij van de familie Kool en bij de overburen lopen meerdere agenten. Zij worden aangestuurd vanuit dorpshuis De Schakel, dat deze dag fungeert als commandocentrum. Vanuit het dorp lopen Leerbroekers richting de konijnenfokkerij. De sfeer bij de toeschouwers is een mix van nieuwsgierigheid en een licht grimmige inslag.

Zij krijgen uiteindelijk weinig van de demonstratie mee. De demonstranten en de inwoners worden streng van elkaar gescheiden. De politie zet dranghekken op tientallen meters afstand van het bedrijf neer, waardoor de tientallen belangstellenden alleen het geluid van de megafoon van Peter Janssen, voorzitter van Konijn in Nood, horen, maar niets zien.

Gejoel

Om 16.00 uur arriveert de bus. De actievoerders hebben eerder al een demonstratie in Haarsteeg achter de rug. Ze stappen uit, zetten protestborden klaar en steken fakkels aan. Er valt stilte, alleen doorbroken door een versie van 'Hallelujah' van Leonard Cohen, die via een luidspreker weerklinkt. Het feit dat er geen publiek is, zorgt voor een wat surrealistisch beeld: een handjevol demonstranten, die zonder toeschouwers hun boodschap uitdragen. Dan neemt Peter Janssen het woord. Hij noemt nadrukkelijk de namen van de gezinsleden van de familie Kool, maar benadrukt tegelijkertijd: "We richten niet op hen; dit is niet persoonlijk bedoeld , maar het gaat ons puur om het stoppen van deze konijnenhel. We zullen blijven terugkomen totdat we dat bereikt hebben."

De actie verloopt zonder slag of stoot. Alleen tijdens de twee minuten stilte voor de konijnen die in de konijnenfokkerij verblijven, klinkt er gejoel van omstanders. De demonstranten leggen als afsluiting bloemen en stappen na een half uur in de bus. Achter de dranghekken staan dan nog steeds tientallen Leerbroekers. "Belachelijk dit", stelt een jonge inwoner. "Het is echt geldverspilling." Hij krijgt bijval van een plaatsgenoot. "Het lijkt wel alsof er meer drukte voor dieren dan voor mensen wordt gemaakt. Je kunt je beter inzetten voor de medemens." "Meelopen met de Mars voor het Leven (een onlangs gehouden demonstratie tegen abortus, red.) bijvoorbeeld", vult de eerste spreker aan.

Ook LTO Nederland is niet blij met de manier van handelen van Konijn in Nood. "Het is veel beter over het dierenwelzijn met elkaar in overleg te gaan, zoals we bijvoorbeeld wel met de Dierenbescherming doen", benadrukt Maarten Leseman, communicatie adviseur bij de agrarische organisatie. "Dit soort intimiderende protesten keuren wij ten zeerste af. De familie Kool houdt zich aan alle wetten en regels; zij hebben hun zaakjes goed voor elkaar."


Geurt Mouthaan