• De openingshandeling was het oplaten van ballonnen.
• De openingshandeling was het oplaten van ballonnen. Foto: Geurt Mouthaan

Kantoor Merwe Care in Giessenburg

giessenlanden • Wethouder Elisabeth van Leeuwen van de gemeente Giessenlanden opende maandag het kantoor van de nieuwe regionale (mantel)zorgorganisatie Merwe Care aan de Peursumseweg 111 in Giessenburg.

Merwe Care is een initiatief van Janet Starink. Na 27 jaar in diverse functies in de farmaceutische industrie gewerkt te hebben, volgde ze haar hart om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de ouderenzorg aan huis. "Door bezuinigingen in de gezondheidszorg worden steeds meer ouderen geacht langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Dit blijkt zonder hulp niet mee te vallen. Vaak wordt de familie ingezet om mantelzorg te verlenen. Soms zijn zij zo overbelast door de combinatie van zorg voor eigen gezin, werk en mantelzorg, dat extra hulp zeer welkom is." Janet Starink wil met maatwerk een oplossing bieden. "Van de drie miljoen mensen van 65 jaar en ouder is meer dan de helft alleenstaand. Helaas voelt velen zich eenzaam. Dat zou in een dichtbevolkt land als Nederland toch niet mogelijk moeten zijn?"

De missie van Merwe Care is eenvoudig: de eenzaamheid van ouderen bestrijden en de familie ondersteunen bij hun mantelzorgtaken, bijvoorbeeld door de zorgvrager gezelschap te bieden, samen te gaan wandelen, activiteiten te ondernemen en sociale contacten te onderhouden, het vervoeren en begeleiden naar afspraken en soms door licht huishoudelijke taken te verrichten. Andere wensen zijn zeker bespreekbaar. Het verzorgingsgebied omvat de regio Gorinchem. Merwe Care werkt aanvullend aan de reguliere thuiszorg en levert geen medische diensten. De dienstverlening vindt plaats bij de zorgvrager aan huis, maar is ook inzetbaar in een verzorgings- of verpleeghuis.

De kosten voor deze persoonlijke dienstverlening kunnen worden betaald uit eigen middelen, uit een PGB of worden mogelijk als respijtzorg vergoed via de zorgverzekering. Elisabeth van Leeuwen merkte op dat er onder de inwoners is geïnventariseerd hoe men staat ten opzichte van een betaalde vorm van mantelzorg. "Hieruit bleek dat juist betaalde mantelzorg de voorkeur van de inwoners geniet, omdat men dan zelf duidelijke afspraken kan maken en vooral zelf de regie rondom de zorg kan houden."