• Wilbert ontwikkelde een grijper die bedrijven veel arbeid bespaart.
• Wilbert ontwikkelde een grijper die bedrijven veel arbeid bespaart. Foto: Anne Marie Hoekstra

Jongensdroom wordt werkelijkheid

groot-ammers • Onlangs won Wilbert de Kluijver uit Groot-Ammers een prestigieuze technische prijs, voor zijn slimme ontwerp van een grijper. 'Dit is een jongensdroom.'

Klanten van zijn werkgever Nemag zijn heel enthousiast over Wilberts vernieuwende ontwerp. Ze kunnen scheepsruimen in veel minder tijd lossen, wat een flinke kostenbesparing inhoudt. Wilbert won in de belangrijke categorie 'innovatie' de eerste prijs van het toonaangevende vakblad International Bulk Journal. Hij vertelt: "Nemag is een klein familiebedrijf in Zierikzee. Er werken 50 mensen. Ook heel grote bedrijven dingen mee naar de prijs. Als je dan toch wint, is dat heel mooi." Vergelijkbaar met een podiumplaats bij een NK, of een medaille bij de Olympische Spelen? "Toch wel een gouden medaille bij de Olympische Spelen."

Wilbert studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Delft, richting transportkunde en logistiek. Als klein jochie was hij al bezig met uitvinden. "Met lego maakte ik niks uit het boekje, ik wilde alles zelf proberen. Het is heel gaaf dat ik de kans heb gekregen om mijn idee uit te werken. En dat het zo uniek is dat we er patent op kregen. Oud-studiegenoten informeren er continu naar."

Wat is er zo vernieuwend aan Wilberts ontwerp? "Voorheen werd eerst naar de kraan gekeken, daar werd een bestaand grijperontwerp op aangepast. Ik ben begonnen bij het bulkmateriaal. Hoe kun je de schelpen waar het materiaal mee wordt opgepakt zó sluiten dat ze zoveel mogelijk meenemen?" In tweede instantie dacht hij ook na over het mechanisme dat de twee schelpen sluit. "Het sluitmechanisme is compleet nieuw, daar hebben we patent op. Het innovatieve zit hem in de manier waarop de sluitkabel door de grijper loopt. Door de overbrengingsverhouding van het sluitingsmechanisme groot te maken, graaft hij zich goed in het materiaal in, kun je de grijper lichter maken en kun je meer materiaal meenemen. Met mijn ontwerp kun je tenminste 10 procent in loscapaciteit winnen. Hij is niet alleen lichter, ook sneller. En er is minder onderhoud aan, door minder draaiende delen."

Geen kou

De eerste testdag herinnert hij zich nog goed. "Het was een ijskoude dag in februari dit jaar, maar ik voelde geen kou." Hij laat een filmpje zien van die dag: een kraanmachinist laat een blauwe grijper in een laadruim zakken. Soepel sluiten de schelpen zich, de lading gaat de lucht in. "Het ging zo goed dat we meteen ook met andere materialen hebben getest."

Zijn werkgever is trots op hem. "Het grootste compliment is dat ik volledig los wordt gelaten, ik mag doen wat me goed lijkt. Op dit moment ben ik bezig het prototype door te ontwikkelen, om verschillende klanten te kunnen bedienen. En ik bekijk hoe we de grijper zo goedkoop mogelijk kunnen bouwen."