• Geen strafschop voor Corne van Horik, Martin Bos speelde eerst de bal.
• Geen strafschop voor Corne van Horik, Martin Bos speelde eerst de bal. Foto: Rick den Besten

Smaalbrigade nadert koploper tot op vijf punten

Arkel krijgt Unitas op de knieën

gorinchem • Het was erop of eronder voor Arkel. Verlies zou betekenen dat Unitas elf punten los was. Aan een gelijkspel hadden de blauwwitten niks. Dankzij schitterende goals en goed voetbal eindigde het duel in een 4-3 zege, waardoor het gat met de koppositie werd verkleind tot vijf punten.

Het was Unitas dat een eerste tik uitdeelde. Na vijftig seconden wist Tim Mehl de thuisploeg al op voorsprong te zetten. "Het was verbazingwekkend om zo snel op achterstand te komen", vond trainer Richard Smaal. "Maar het bracht ons niet van de wijs en we groeiden in de wedstrijd."

Remie Schuurman was vol bewondering over de start van de opponent. "In het eerste kwartier waren zij zoveel beter", klonk het bij de aanvoerder. "En daar kan ik dan ook wel van genieten hoor. Ze hebben een mooie spelopvatting."

Een antwoord op de achterstand leek al gauw te komen, maar Corné van Horik werd door Martin Bos perfect verdedigd. Hij gleed de spits weliswaar onderuit maar had eerst de bal te pakken. Na ruim een kwartier viel de gelijkmaker alsnog. Van Horik legde af en Niek Trappenburg schoot binnen.

Heft in handen

"De gelijkmaker viel uit het niets", erkende Schuurman. "Daarna namen we de wedstrijd in handen." In de slotfase van de eerste helft zorgde hij zelf voor de 2-1 door de bal eerst op de borst te krijgen en vervolgens verwoestend binnen te knallen. "Ik had het geluk dat ik de bal voor m'n voeten kreeg en lekker kon uithalen."

Unitas leek hierdoor een beetje wakker geschud en ging op zoek naar de gelijkmaker. Die viel met het nodige geluk in de extra tijd. Het schot van Enes Zencirkiran werd door Robert Scheurwater dusdanig van richting veranderd waardoor de bal over de aan de grond genagelde Jari van Baalen in de doelmond belandde.

Doelpuntenbal

Het doelpuntenbal was daarmee geopend, want in de tien minuten na rust was het nog eens driemaal raak. Arkel opende met een prachtige aanval waarbij Schuurman Van Horik wist te bereiken. De goaltjesdief krulde heerlijk binnen. "Die 2-2 zorgde voor een kutgevoel in de rust", herinnerde Schuurman zich. "Maar we begonnen goed aan de tweede helft en scoorden snel. Ik weet dat Corné zo slim is dat hij gewoon even terug stapt om de bal in te schieten."

Maar Unitas liet zien dat het in de eerste tien duels niet voor niets de volle buit had binnen geharkt. De mooiste treffer van de dag kwam op naam van Mike Vendebos die een weergaloos hakje in huis had. Enkele minuten later werd Van Horik weggestuurd en scoorde, naar wat later bleek, de beslissende goal.

Arkel had de wedstrijd in handen maar kon het niet in het slot gooien. Daardoor bleef het spannend tot het eind. De blauwwitte harten zullen dan ook even een slagje hebben overgeslagen toen Nabil Adahchour kort voor tijd vrij kon inschieten en zijn uithaal via de bovenkant van de lat over ging.

Kantelen

"We moesten wel vandaag", besefte Schuurman. "Het was een soort Ajax-PSV. Aanhaken of afhaken. In de eerste helft van het seizoen hebben we teveel onnodig puntverlies geleden waar Unitas vaak net wel met geluk het potje uithaalde. Dat moest een keer in ons voordeel kantelen."

Smaal had ook genoten van de wedstrijd. "Eigenlijk ontstond in deze wedstrijd de situatie waarin iedereen één op één kwam te spelen. Het was interessant om te zien wie daar het beste mee om ging. Daardoor ontstond spektakel. Wij wisten, vooral over de rechterkant, steeds de vrije man te vinden."

De oefenmeester wist ook wel dat ze moesten gezien de achterstand in de competitie. "En toch, we waren er niet mee bezig. Ook de snelle 1-0 veranderde daar niets aan. We hebben nu stabiliteit in de ploeg waardoor we niet snel van slag raken."

Hij neemt een mooie groeicurve waar in zijn ploeg. "Ik ben uiterst tevreden over de inspanningen die geleverd zijn door het elftal. Dat is bij Arkel weleens anders geweest. Nu ontstaat er een hecht team."

Marco van Vlijmen