• De Alblas en Streefkerk hielden elkaar in evenwicht.
• De Alblas en Streefkerk hielden elkaar in evenwicht. Foto: Rick den Besten

De Alblas komt op de valreep naast Streefkerk in boeiende derby

oud-alblas • De liefhebbers van spectaculaire derby's worden dit seizoen op hun wenken bediend in de derde klasse C. Met als voorlopig nieuwste hoogtepunt het gevecht zaterdag tussen De Alblas en Streefkerk. Het boeiende duel eindigde in 2-2.

"Een uitslag waar ik wel mee kan leven", oordeelde Streefkerk-trainer Maarten van Gastelen. "Voor rust liep het prima, maar na de pauze werden we diep weggedrukt en kwamen we niet meer aan voetballen toe. Ik hield lang hoop dat we onze 1-2 voorsprong konden vasthouden, maar twee minuten voor tijd viel de gelijkmaker. En eerlijk gezegd: die 2-2 kwam De Alblas toe." Voor rust zag het plaatje er heel anders uit op het goed bespeelbare hoofdveld van sportpark Souburgh. Het verzorgd spelende De Alblas had weliswaar een overwicht, maar het was Streefkerk dat twee keer scoorde. Beide goals droegen de handtekening van Lennert de Vries. In de 31e minuut tekende hij de 0-1 aan door de rebound van een door de 'onnavolgbare' scheidsrechter Beumer toegekende vrije trap binnen te tikken en kort voor rust rondde de aanvaller een schitterende voorzet van Martin de Jong op fabuleuze wijze af door de bal halfvolley snoeihard achter De Alblas-keeper Marvin Otte te knallen. Met deze twee treffers toonde Streefkerk zich in afrondende zin uiterst effectief. Sterker nog: men liep 'twee op drie'; de enige andere scoringskans werd gemist door clubtopscorer Andy van Vugt, die finaal uit de wedstrijd werd gespeeld door André de Vos en Jeffrey Gelderblom.

De wijze waarop De Alblas -dat in de beginfase van het duel Jeffrey Gelderblom bij de stand 0-0 een strafschop zag missen- zich na de pauze manifesteerde, was indrukwekkend. De Souburghers lieten powerplay van het zuiverste water zien en kregen daarvoor in de 58e minuut de eerste beloning in de vorm van een doelpunt van Rianto Vrutaal. De treffer was meteen het startsein voor de echte wedstrijd. De Alblas gaf alles wat het in zich had en kreeg prachtige scoringskansen. Steeds echter lag de excellerende doelman Bouke de Jong in de weg. Tot dat ene moment in de 88e minuut toen Richard van den Berg vanaf een meter of twintig een gaatje vond in de rechterbenedenhoek. "Mijn elftal verdient een groot compliment voor de strijdlust", prees trainer Leo Dekker zijn team. "Ik vind het buitengewoon knap dat je dit zo kort voor de winterstop kunt brengen: goed voetbal met enorm veel spelvreugde." Zijn Streefkerkse collega Maarten van Gastelen was blij dat zijn tiental (Martin de Jong moest in de 80e minuut inrukken met zijn tweede gele kaart) alsnog een punt wist mee te nemen. "We weten dat De Alblas een sterke ploeg heeft. Jammer dat we de voorsprong niet over de streep konden trekken. Maar goed, vooraf had ik voor een punt getekend. En dat punt hebben we"