• Ria Valk en Kees Versluys.
• Ria Valk en Kees Versluys. Foto: Mary Jane Jonkman

Kees Versluys houdt feest in De Linde én lanceert kerstsingle

Nog steeds liefde voor het vak

meerkerk • Op 16 december geeft Kees Versluys na zo'n twintig jaar in dorpshuis De Linde in 'thuishaven' Meerkerk weer een kerstshow. Niemand minder dan de bekende zangeres Ria Valk, de vrouwelijke André van Duin, komt dan ook op het podium, net als het Duo Joyride, zangeres Celesta en twee danseressen.

Een paar aankondigingen op zijn eigen Facebookpagina waren voldoende om de feestzaal van De Linde in no time stijf uit te verkopen. "Het dorpshuis is verbouwd; ik vind het heel mooi om daar op te kunnen treden." De razendsnelle verkoop van toegangsbewijzen is een goed voorbeeld van de opgaande lijn die de Meerkerkse zanger te pakken heeft. "Voor volgend jaar staan er alweer tientallen boekingen", knikt hij. "Mijn kerstsingle 'Ik wil met kerst niet alleen zijn' is inmiddels uit. Het is een Nederlandse versie van het nummer 'Lonely this Christmas' van Mud, dat ik al eerder opgenomen heb. Ik heb het opnieuw ingezongen en uit laten brengen. Ook is er een clip van gemaakt, die vanaf deze week op YouTube te zien is. In 2018 verschijnt ook een album, met de singles die ik het afgelopen jaar heb uitgebracht en oudere nummers. Dus ja, het gaat echt heel goed."

Voor de volgers van de Facebookpagina van Kees Versluys was al duidelijk dat hij over invulling van zijn dagen niet te klagen heeft. De afgelopen maanden kwamen er met regelmaat nieuwe singles van hem uit. Een muzikale zoektocht, blikt Versluys terug. "Het was echt zoeken naar welke kant ik op wilde. Een feestzanger wil ik niet alleen zijn, maar ook niet alleen vertolker van het levenslied. Ik probeer mijn eigen koers uit te zetten. En waar dat op uit is gekomen? Ik noem het feestpop en rock' n roll. Daar past alles in wat ik doe."

Een belangrijke opsteker dit jaar was de hernieuwde aandacht voor zijn vertolkingen als Elvis Presley, de tweede 'muzikale kant' van Kees Versluys. Het is veertig jaar geleden dat de King of Pop overleed. Het zorgde voor de nodige boekingen op allerlei podia. "Bijzonder was dat ik eigenlijk besloten had hier een punt achter te zetten. Maar er kwamen zoveel aanvragen en zoveel positieve reacties als ik gezongen had. Blijkbaar kan en mag ik er niet mee ophouden", glimlacht hij. "En Elvis en zijn muziek zijn nog steeds mijn grootste inspiratiebronnen. Dat wil ik doorgeven, zodat over veertig jaar mensen zijn muziek nog steeds luisteren. Bezoekers van mijn shows zeggen vaak: 'Je stem lijkt griezelig echt op die van Elvis'. Die stem heb ik gekregen en in de loop van de jaren wordt-ie steeds beter. Wat ook meespeelt, is dat ik door een moeilijke periode ben heen gegaan. Die bagage klinkt mee en zorgt ervoor dat je mensen nog meer raakt dan voorheen. Bezoekers zijn soms tot tranen geroerd. De twee kanten van mijn carrière waren soms wat verwarrend voor mensen die me niet kennen. Vandaar dat we er online voor hebben gekozen op Facebook een aparte pagina aan te maken voor de Elvis-shows: Facebook.com/elvisinmemoryshow."

Schijnwerpers

Veel heeft Kees Versluys al meegemaakt in de kwart eeuw die hij nu op de planken staat. Van de start bij de Soundmixshow van Hennie Huisman, waar hij door tegen een camera te lopen en met bebloed hoofd toch door te zingen voor onvergetelijke televisie zorgde, tot shows op cruiseschepen en opnames in de wereldberoemde Sun Studio in de Verenigde Staten; hij heeft het allemaal meegemaakt. "Het lied dat ik toen zong, 'Steelguitar and a glass of wine', breng ik in augustus volgend jaar weer uit met een Nederlandse tekst en opnieuw gearrangeerd."

Al die ervaringen zorgen ervoor dat er een wereld van verschil zit tussen de jonge Meerkerker die met het gezicht naar beneden verlegen de schijnwerpers in stapte en de zanger die nu door het het hele land optreedt. "Brutaal als de nacht ben ik inmiddels", lacht hij. "Ik kan een zaal zo lezen en weet dan heel snel of ik wat terughoudend moet zijn of meteen vol gas kan geven. En daar ga ik graag nog jaren mee door. Het is en blijft mijn lust en mijn leven. Ik geniet elke keer weer voor de volle honderd procent van een optreden. Prachtig toch dat ik na 25 jaar nog steeds liefde voor het vak heb?"


Geurt Mouthaan