• De muziekworkshop in de hal van 't Waellant.
• De muziekworkshop in de hal van 't Waellant.

Gezellige bijeenkomst statushouders

nieuw-lekkerland • Voor de statushouders die nog niet zo lang in het dorp wonen, werd vrijdag een bijeenkomst vol gezellige activiteiten georganiseerd. Toegang was gratis, inclusief een heerlijke Turkse maaltijd.

Dankzij een gift was het mogelijk om iets extra's te doen voor die inwoners van Nieuw-Lekkerland die vanuit een vreemd land hiernaartoe zijn gevlucht. Vorig jaar werd een uitstapje naar dierentuin Blijdorp georganiseerd, dit jaar werd gekozen voor een bijeenkomst in 't Waellant. De mensen werden door vrijwilligers van VluchtelingenWerk ontvangen met koffie, thee of fris met wat lekkers erbij. Jong en oud zat door elkaar, gezinnen met kinderen, alleengaanden, Syriërs, Eritreeërs, Somaliërs, Irakezen, enzovoorts.

Gezellig

De gezinnen zouden allereerst een speurtocht door het dorp maken, maar doordat tijd een rekbaar begrip is, arriveerden veel statushouders later dan de afspraak was. "Zij en wij blijven leren," merkte een van de vrijwilligers op. "Veel statushouders zijn vanuit hun cultuur niet gewend aan duidelijke afspraken. Als het in ieder geval maar gezellig wordt." En dat was het!

Terwijl de volwassenen met elkaar in de grote zaal aan het praten waren, volgden de kinderen een workshop muziek. William Diwana en Maisa Alhafez (eveneens statushouders) zaten respectievelijk achter gitaar en piano en wisten de jeugd enthousiast mee te krijgen. Kinderen vanaf een jaar of drie tot ongeveer twaalf klapten, zongen of sloegen uitbundig op tamboerijn en trommel. Mahmoud, een Syrische jongen van ongeveer tien jaar, merkte op: "Het is hier superleuk!"

Contact

"We vinden het belangrijk dat de statushouders contact met elkaar hebben," vertelt vrijwilliger Wilma Neven. "Het is goed dat ze elkaar beter leren kennen, want een Syriër zoekt bijvoorbeeld niet automatisch een andere Syriër op. In hun eigen land was het immers niet veilig om met iedereen om te gaan. Een statushouder zei ooit: 'Onze vijand kan overal zijn.' Tijdens deze bijeenkomst kunnen ze de gewoontes van ons land beter leren kennen, en wij de hunne."

Buffet

Na het middagprogramma volgde een buffet met heerlijke Turkse hapjes. De kinderen lieten horen wat ze tijdens de workshop geleerd hadden, waarbij alle volwassenen vrolijk meeklapten. Ook werd uit volle borst 'Tulpen uit Amsterdam' gezongen. Vervolgens hield een van de vrijwilligers een quiz waarbij getoetst werd hoe groot de kennis over Nederland was. De winnaars kregen een chocolade letter. Aan het eind verwoordde een van de aanwezigen hoe de sfeer was: "Top!"

Janny den Besten