• De 'nieuwe' klassenfoto die na afloop van de uitzending wordt gemaakt.
• De 'nieuwe' klassenfoto die na afloop van de uitzending wordt gemaakt. Foto: KRO-NCRV

'De Reünie' in teken van de Bossekamp

brandwijk • "Ik vond school niet leuk, maar daar ik een hele leuke tijd gehad." Aldus Arjan Bot over zijn tijd op middelbare school de Bossekamp in Ottoland. Met oud-klasgenoten blikt hij in De Reünie (KRO-NCRV) terug.

De goede, open sfeer, die staat hem na al die jaren nog altijd bij, aldus Arjan over zijn tijd op de Bossekamp. Hij volgde een voorloper van de mavo, maar koos daarna voor een andere weg. Geen veehouderij of aanverwante zaken, maar een opleiding civiele techniek. "De school was toen al wel aan het veranderen", vertelt Arjan in zijn woning in Brandwijk over het schooljaar 1995-1996 dat in de uitzending centraal staat. ,,Zo was het aantal meisjes en jongens redelijk verdeeld, terwijl er eerst alleen maar jongens op zaten. Ook de opleidingen werden breder en dat is nu zeker het geval."

In het voorjaar werd hij gevraagd of hij mee wilde doen met De Reünie. "Ik vind het een leuk programma, dus dat wilde ik wel." De Bossekamp kwam bij de makers in beeld door het verhaal van Ernst Suur. In de tijd van de Bossekamp Arjans beste vriend. "Hij werkte voor Warchild in Afrika en woonde een tijd in Oeganda. Trok onder meer met Marco Borsato op. Daar is het programma op afgekomen."

Werkvakantie

Met Ernst heeft hij in de afgelopen twintig jaar contact gehouden. Zo bezocht hij hem onder meer in Oeganda. "Dat was in 2012, vijf jaar geleden alweer. Ik zou daar al naartoe gaan voor een werkvakantie. Toen hebben we het zo kunnen regelen dat ik een dag met hem opgetrokken ben. Dat was wel heel bijzonder." Ook in de jaren daarna is er zo nu en dan nog contact.

Tijdens de opnames blijkt dat ook anderen positief terugblikken op hun tijd op de Bossekamp. "Er komen ook heftige verhalen langs. Er was een meisje dat destijds met misbruik te maken had. Ze was heel rustig en niet echt aanwezig. Wij wisten daar toen niets van en hebben er ook niets van gemerkt. Nu zegt ze dat ze het heel fijn vond op school. Dat het een veilige plek was. Dat is dan wel positief om te horen."

Band

De opnames, die al in mei plaatsvonden, vond hij leuk om mee te maken. Daar waren ook oud-docenten bij aanwezig. "Dan komen er allemaal herinneringen naar boven. Dat is erg leuk." De uitzending wordt gepresenteerd door Anita Witzier, opgegroeid in Groot-Ammers. Arjan: "Dat was ook leuk. Je merkte dat ze een band met ons gebied had."

De uitzending van De Reünie (KRO-NCRV) is te zien op donderdag 23 november op NPO 1 en begint om 20.25 uur. Naast Arjan komen daar ook enkele andere inwoners uit de regio in voor.

Simon Fousert