Projectleider Huub Verlouw (oranje jas) van Waterschap Rivierenland geeft uitleg over de werkzaamheden.
Projectleider Huub Verlouw (oranje jas) van Waterschap Rivierenland geeft uitleg over de werkzaamheden. Foto: Simon Fousert

Werk aan Molenkade tot medio 2019

Tevreden over inspraak

Tot ver in 2019 werkt Waterschap Rivierenland aan de Molenkade bij Groot-Ammers. Belangstellenden kregen afgelopen zaterdag uitleg over de werkzaamheden tot nu toe en de toekomst.

Het is tegen tien uur als enkele tientallen zich op een druilerige ochtend verzamelen in de rode keet aan de Peppelweg. Bijna allen wonen in Groot-Ammers en hebben dus het meeste met het werk aan de Molenkade van doen, hoewel ook veel toeristen gebruik maken van het fietspad middenin de polder en langs een aantal molens. De groep wordt opgesplitst in tweeën. De ene helft kijkt eerst buiten naar hoe het werk er bij staat, de ander krijgt eerst een presentatie.

Vanaf het voorjaar rijden vrachtauto's en kranen af en aan en tot ver in 2019 blijft dat zo. "Het is een vrij groot project", zegt ook Huub Verlouw, de projectleider namens het waterschap. "Als je tenminste kijkt naar andere projecten bij de regionale keringen. De primaire keringen, de grote dijken, zijn van een andere orde, maar voor deze categorie is dit niet niks."

Damwanden rond de molens en natuurvriendelijke oevers

Waterkering verbreden

Doel is om de waterkering te verbreden en te verhogen, het watersysteem in de polder aan te passen, maar ook om het fietspad op de Molenkade veiliger te maken. Daarnaast moeten ook de oevers natuur – en diervriendelijk worden. Verlouw: "Allerlei aspecten die het waterschap uitvoert, komen in dit project terug", vertelt hij. "Van waterbeheersing tot stabiliteit."

Bij dat laatste ligt het de aanleiding voor het project, want uit een zogeheten veiligheidstoetsing uit 2012 kwam naar voren dat een aantal kades in de Alblasserwaard niet voldeed aan de gestelde veiligheidseisen. Een aantal kades kreeg de stempel 'hoog urgent', waarvan de Molenkade bij Groot-Ammers er één was. Na eerste onderzoeken in 2013 en 2014, werd een jaar later het ontwerp voor het werk gemaakt en de vergunningen geregeld. Vorig jaar trof het waterschap de eerste voorbereidingen.

De belangstelling is groot bij de aanwezigen, die de blij vlagen gure wind middenin de polder met plezier trotseren. Er is enthousiasme over het werk dat verzet wordt. De Molenkade is immers iets om trots op te zijn. Bovendien klinken er positieve woorden over de mate waarin omwonenden betrokken zijn bij de plannen. "Dat begon twee jaar geleden al", weet Adriaan van de Werken. Hij heeft een moestuin bij één van de vier molens langs de Molenkade en komt er dus met enige regelmaat. "Het is goed dat ze gebruiken maken van de kennis die in het gebied zelf aanwezig is." Zo werd door de omwonenden onder meer gewezen op de veiligheid rondom de molens. Het leverde de zogeheten bypasses op. Nadat eerst een tijdelijk fietspad wordt aangelegd, maakt de fietsroute in 2019 een slinger om de molens mee. Dat is veiliger voor zowel de molenaars als de fietsers.

Veiliger maken

Ook Arie Spelt, geboren en getogen in Groot-Ammers, weet dat de huidige situaties soms voor onveiligheid zorgt. "Vanuit het dorp maak ik elke dag een rondje op de fiets. Via de Molenkade, de Peppelweg en Essenweg ga ik dan terug", vertelt hij. "Ik hoorde vanochtend dat het zo'n vijf kilometer is. Maar ik doe het ook voor de conditie, hoor. Het is door de drukte van tegenwoordig een stuk gevaarlijker om te fietsen, omdat je bij de molens tegenliggers nauwelijks aan ziet komen." Een bocht om de molens heen moet het een stuk veiliger maken.

Naast scholieren is er een enorme toename van toeristen die het prachtige stukje polder op de fiets ontdekken. "Als ik hier fiets, word ik weleens aangesproken", vertelt Cor van Dijk. "Mensen vertellen dat ze net zo lief hier naartoe komen in plaats naar de drukte bij Kinderdijk en de molens daar. Ik snap dat wel, dit is de echte polder."

De omwonenden zijn blij met de uitleg van het waterschap. Die maakte duidelijk dat binnen een paar weken de tweede laag verhoging krijgt. Ook wordt aan het tijdelijke fietspad gewerkt. Dat krijgt volgend jaar een vervolg net als het aanbrengen van damwanden rondom de molens. Die dienen ter bescherming tegen trillingen die door het werk ontstaan. In 2019 wordt het definitieve fietspad geplaatst en de kade afgewerkt.