• Wethouder Wim Mulckhuijse.
• Wethouder Wim Mulckhuijse. Foto: aangeleverd

Wethouder Wim Mulckhuijse gaat verder met coachingsbureau

'Al mijn opdrachten zijn gerealiseerd'

zederik • "Mijn opdrachten zijn met de laatste raadsvergadering, op 18 december, gerealiseerd', stelt hij. "In 2018 zijn er geen onderwerpen meer uit mijn portefeuille die aan de raad moeten worden voorgelegd."

Als voorbeelden noemt hij dat de financiën op orde zijn. "Met een begrotingsoverschot van vijf procent, wat in de praktijk neerkomt op 1 miljoen euro, zijn we de beste van de drie Vijfheerenlanden-gemeenten. We gaan financieel gezond en vitaal de herindeling in. Op het gebied van sport maken allevier de Zederikse voetbalverenigingen en korfbalvereniging LKV Het Bosch in Lexmond een kwaliteitsslag door de realisatie van kunstgrasvelden. In het geval van sv Meerkerk gaat het zelfs om een compleet nieuwe voetbalaccommodatie. Bij recreatie en toerisme zijn het beleid en de uitvoeringsplannen vastgesteld. Als parel zie ik de al gerealiseerde speel- en ontmoetingsplek Bij 't Tunneltje Meerkerk. Dit is een voorbeeld van een concept dat we verder uit kunnen rollen in de Zederikse dorpen. De verhoudingen met Zederikse ondernemers zijn sterk verbeterd. Door onder meer bedrijfsbezoeken zijn zij meer op de kaart gezet en heb ik namens de gemeente onze waardering getoond."

Eén van de zwaarste dossiers in zijn portefeuille waren de Zederikse dorpshuizen. Hij omschrijft het zelf als de 'dorpshuizensoap.' Volgens Mulckhuijse geldt: mission completed. "Brandpunt is geprivatiseerd, in Leerbroek is er het combinatieplan van De Schakel en de kerk, De Linde en De Pukkel zijn gemoderniseerd, voor Het Spant en Het Bosch zijn er financieel toekomstvaste afspraken, voor De Copper zijn er in afrondende fase ruimere financiële afspraken. Op verzoek van de raad zijn er klimaat- en duurzaamheidsvoorstellen in de maak voor Internos, Achterdijk en aanvullend voor Brandpunt. Daarmee gaan de dorpshuizen financieel, organisatorisch gezond en toekomstvast de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden in."

Na zeven jaar raadslid te zijn geweest werd Mulckhuijse, na de verkiezingswinst van de VVD in 2014, wethouder namens de liberalen. Bestuurlijke ervaring had hij al opgedaan bij onder meer de Ichthuskerk en de voetbalclub in Meerkerk. "In die Jaren heb ik mijzelf ontwikkeld tot een echte liberaal, verbindend, oplossings- en resultaatgericht. Dat laatste is dringend noodzakelijk en moet efficiënter in de overheid en politiek toegepast worden. Ik ben over mijn 3D-concept - Durven kiezen, Duidelijk zijn en Daadkracht - in gesprek met de landelijke politiek en het Ministerie van Financi" n. Ik heb daaraan toegevoegd SDV: Strategisch DenkVermogen."

Dat laatste hangt nauw samen met zijn passie voor schaken en de kansen die deze sport volgens hem biedt. Hij zet zich in als 'ambassadeur voor verbindend schaken'. "Samen met Herbert Eppinga, ex-professioneel volleyballer en inspirator van 'Meerkerk Schaakt', en schooljuf Susana Leidelmeyer van obs De Springplank in Meerkerk, ben ik hierover in gesprek geraakt met de KNSB. Wij willen dit uitrollen in heel Nederland. Hierover zijn al afspraken gemaakt met de directeur van de schaakbond. Het verbindend schaken is vooral gericht op vitaal bruisende ontmoetingen in dorpshuizen en scholen. Schaken zorgt ervoor dat kinderen slimmer en creatiever worden en meer zelfvertrouwen krijgen." De Meerkerkse politicus laat de politiek niet los. "Ik ga een volgende stap maken in mijn politiek bestuurlijke carrière. Ik ben daarover in gesprek met de landelijke VVD. Daarnaast maak ik een doorstart met mijn coachbedrijf met als slogan 'de professionele coach die schakend verbindt'." Opvallend aan Wim Mulckhuijse was en is zijn nadrukkelijke aanwezigheid op social media. "Ik ben heel transparent, een werkwijze die volgens mij enorm wordt gewaardeerd door de inwoners. Ik ben trots als geboren en getogen Meerkerker, als Alblasserwaarder, mij te hebben mogen inzetten voor 'mijn' inwoners, het volk waar ik altijd al onder te vinden ben: vitaal bruisend ontmoeten in plaats van oppervlakkige gesprekken of blijven hangen in 'praten over' in plaats van 'praten met'."