• Mirjam de Vries.
• Mirjam de Vries. Foto: Geurt Mouthaan

'De koffiebakfiets is een sfeermaker'

kinderdijk • Geen bureaustoel, maar een zadel; Mirjam de Vries heeft met haar koffiebakfiets een bijzondere werkplek. De Kinderdijkse eigenaresse van Zuivere Koffie schenkt op onder meer bedrijfsfeesten en andere zakelijke bijeenkomsten koffie in alle mogelijke variaties.

Ze heeft er al meerdere klussen op uiteenlopende plekken opzitten, maar er is nog voldoende ruimte in de agenda. "Hier in de regio kom ik zonder voorrijkosten langs; het enige wat ik nodig heb is elektriciteit. Bij evenementen spreek ik vooraf een vaste prijs af met de organisator. Die staat los van de hoeveelheid koffie die de gasten afnemen."

Liefde voor koffie

De wereld van koffie ging voor Mirjam al open toen ze, voordat ze als gymdocente op scholengemeenschap De Lage Waard aan de slag ging, in de horeca werkte. "Zo heb ik bij restaurant De Burgemeester in Bleskensgraaf een koffietraining gevolgd", vertelt ze. "Daar is mijn liefde voor koffie begonnen."

Mirjam besloot de liefde voor koffie om te zetten in een eigen bedrijf. Een onderneming op wielen, wel te verstaan. "Tijdens een festival zag ik allerlei soorten foodtrucks. Dat wilde ik ook. Maar ik koos voor een bakfiets, een echte sfeermaker op elke bijeenkomst, feest of evenement."

Vooraf volgde ze een opleiding tot barista. Geen overbodige luxe, want het klaarmaken van een geslaagde latte macchiato, dubbele espresso of caffè latte vergt heel wat meer kennis dan simpelweg een koffiezetapparaat aanzetten. "En je raakt nooit uitgeleerd", knikt Mirjam. "De volgende stap die ik wil zetten is het leren om zelf de koffiebonen te roosteren, zodat de koffie die ik schenk heel vers is en precies de smaak heeft die ik wil."

De bedrijfsnaam Zuivere Koffie koos de inwoonster van Kinderdijk trouwens niet voor niets. Ze maakt uitsluitend gebruik van Fair Trade en biologische producten. "Als ik iets verkoop, moet het eerlijk geproduceerd zijn. Ik wil niet dat er mensen of het milieu tekort worden gedaan. Dat gaat trouwens niet alleen over de koffie, maar over alles: van de bekers tot de melk."

q www.zuivere-koffie.jimdo.com