Afbeelding
Foto: Het Gilde

Gilde blij met waardering

gorinchem • Het Gilde Vakcollege Techniek, waar veel leerlingen uit de Alblasserwaard naartoe gaan, heeft woensdag 8 november hoog bezoek gehad van de nieuwe regering. De twee ministers van onderwijs kwamen naar Gorinchem om tijdens een oriënterend werkbezoek te ontdekken hoe de grootste vmbo-techniekschool van Nederland de succesvolle aansluiting maakt naar het middelbaar beroepsonderwijs.

"Ze wilden spreken met leerlingen en onze vakleerkrachten om te zien waar het techniekonderwijs behoefte aan heeft tijdens de komende regeerperiode", legt directeur Henri van Breugel van het Gilde uit. Hij is er trots op dat de twee kersverse onderwijsministers Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) en Ingrid van Engelshoven (Middelbaar Beroepsonderwijs, Hoger Onderwijs en Wetenschap) juist het Gilde uitgekozen hebben voor hun eerste kennismaking met de praktijk. De twee ministers lieten zich vergezellen door de ambtelijke top van het OCW (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

"Zo'n zware delegatie, dat komt niet uit de lucht vallen", meent directeur Van Breugel. "Dat vertelt mij dat ze onze manier van werken waarderen en de wijze waarop we onze school ingericht hebben. Van Breugel ziet het Gilde als een voorloper in Nederland op het gebied van samenwerking tussen vmbo en mbo. Het mbo wordt uitgevoerd in samenwerking met ROC Rivor. Juist dat aspect was voor de ministers en de top van OCW aanleiding om het Gilde te kiezen als beginpunt van een oriëntatie op hun werk binnen de regering van Rutte III.

Die nieuwe regering trekt de komende jaren 100 miljoen euro uit voor technisch onderwijs, zo staat te lezen in het regeerakkoord. Op het Gilde weten ze wel raad met (een deel van) dat geld. Van Breugel: "We houden de boel hier overeind dankzij de passie van onze docenten, de steun van het bedrijfsleven en met een heleboel creativiteit, maar er moet structureel geld bij vanuit het Rijk om het techniekonderwijs op niveau te houden."

Van oudsher krijgen alle afzonderlijke vmbo-scholen in Nederland evenveel geld vanuit de landelijke overheid. Het technisch onderwijs moet echter in verhouding meer kosten maken vanwege de aanschaf en het up to date houden van geavanceerde apparatuur, die nodig is voor het lesgeven.