• Rian heeft een passie voor gezonde voeding.
• Rian heeft een passie voor gezonde voeding. Archieffoto: A. Hoekstra

Dagboek over voeding en de Bijbel

noordeloos • Gewichtsconsulente en voedingscoach Rian de Koning uit Noordeloos schreef een dagboek over voeding. Inspiratiebron is de Bijbel.

De titel van het boek is: 'Maaltijd van de Majesteit'. Voor alle duidelijkheid: het is niet in de eerste plaats een kookboek. Rian nam er slechts vijftien recepten in op. Rian: "Ik ben niet degene die recepten wil doorgeven. In plaats daarvan moedig ik mensen aan zich te verdiepen in de Bijbel. Kijk welke handvatten daarin staan en ga ermee aan de slag. Er zijn al genoeg anderen die kookboeken schreven op Bijbelse basis, zoals kookdominee Han Wilmink."

'Maaltijd van de Majesteit' biedt voor vijftig dagen informatie over voeding en de Bijbel. Als gewichtsconsulente krijgt Rian vaak vragen over verantwoorde voeding. De veelheid aan diëten brengt hen in verwarring. Rian: "De vraag is: wat is nou waarheid? Ik haal mijn waarheid uit de Bijbel. Mijn eerste boek gaat daar ook over: 'Koninklijk eten, een Bijbels voorrecht'. Mijn tweede boek wil mensen ertoe aanzetten zelf studie te gaan doen."

Voedselwetten

Is de Bijbel wel bedoeld als inspiratiebron voor goede voeding? "God gaf hygiëne- en voedselwetten aan het joodse volk, met de bedoeling dat iedereen zou kunnen zien: daar gaat het goed. Dat is fout gelopen, Israël heeft het voorbeeld niet goed laten zien. Toch vind ik het een zegen dat we mogen lezen wat dat volk van God hoorde." Rian eet regelmatig vlees, maar zegt wel: "Ik denk dat de bio-industrie nooit Gods bedoeling is geweest. Een dier moet een waardevol bestaan hebben." Voor bestellingen: www.eetkoninklijk.nl/boek. Het boek is ook te koop bij Rian aan huis: Grotewaard 4.