• Zowel bij Peursum als bij VVAC zit het vrouwen- en meidenvoetbal in de lift.
• Zowel bij Peursum als bij VVAC zit het vrouwen- en meidenvoetbal in de lift. Foto: Rick den Besten

Vrouwenvoetbal groeit in de regio

'Het wordt steeds professioneler'

alblasserwaard • Heel Nederland heeft afgelopen zomer kunnen genieten van de Oranje Leeuwinnen. Het Nederlands vrouwenelftal werd immers onder leiding van coach Sarina Wiegman in eigen land Europees kampioen. Een mooi moment om eens te kijken hoe het dames- en meidenvoetbal er in de regio voor staat en wat de impact is geweest van deze bijzondere titel.

Het damesvoetbal staat natuurlijk al langer stevig met de voeten in de Alblasserwaardse polder. SteDoCo is van oudsher een damesbolwerk en speelt nog altijd op het hoogste niveau van de Alblasserwaard, namelijk de hoofdklasse. "We zien ook bij ons weer een duidelijke toename, maar of dat direct een gevolg is van het succes van het Nederlands elftal is maar de vraag", licht Arie Nijdam, voorzitter van de damescommissie bij SteDoCo, toe. De laatste jaren heeft de club uit Hoornaar wel enigszins moeten interen op de academie. Bij de senioren is er alleen een eerste elftal en bij de jeugd MO19, MO17 en MO11. "Er is even een dipje geweest", weet Nijdam. "Met de komst van de betaald voetbalclubs zijn er bij ons een fiks aantal meiden weggehaald."

Nijdam ziet de toekomst weer zonnig in. "We verwachten zeker op recreatief gebied een toename, maar ook in de academie. We hebben nog altijd de ambitie om het hoogste niveau te halen en willen met het eerste elftal, waarin voor meer dan de helft zelf opgeleide dames uitkomen, de topklasse weer zien te bereiken."

Mooie stappen

Peursum heeft de laatste jaren de dameselftallen zien toenemen en momenteel is er ook steeds meer oog voor prestatie. "We maken mooie stappen", beaamt trainer Ron Schaap. "Het groeit momenteel hard. Afgelopen zomer kwamen er zeven à acht meiden aanwaaien. Dat was mede dankzij het schoolvoetbal, maar het kwam vooral door het succesvolle EK."

Schaap merkt dat er in de club veel meer over het damesvoetbal wordt gepraat. "Het leeft echt en er is steeds meer interesse rondom het eerste elftal. Op de meiden en dames zelf heeft het ook impact gehad."

De Giessenburgers hebben momenteel drie teams in de jeugd, twee bij de senioren en nog een 35+-elftal. "En de rek is daar zeker nog niet uit. Ik denk dat het ledenbestand bij Peursum binnen een paar jaar voor bijna de helft uit vrouwen en meiden bestaat."

Ook over het toenemende niveau is hij tevreden. "De dames zijn zeer leergierig en het wordt steeds professioneler, zelfs al komen we uit in de vierde klasse. Momenteel rollen we iedereen op. En over een paar jaar zit er nog meer aan te komen, want de meiden onder de vijftien en zeventien zijn zeer fanatiek en er zit veel potentie in. De aantallen vrouwelijke leden nemen toe, maar zeker ook het niveau. Bij de clubs in de regio vormt zich eenzelfde beeld."

Geen link

Ook VVAC heeft een bloeiende meiden- en damesafdeling binnen de club. Coördinator Theo de Wit ziet hierbij echter geen link met het succes van Oranje op het EK. "Deze tak is bij ons sowieso in de afgelopen jaren al behoorlijk gegroeid. Het begint naar mijn idee met het serieus nemen van de afdeling en willen investeren in beleid en goede begeleiding. Dat is het belangrijkst. Daarom zijn we vijf jaar geleden begonnen met het aanstellen van een gediplomeerde hoofdtrainer, een coördinator en is de vrouwenafdeling inmiddels een vast agendapunt bij het bestuur."

Bij VVAC vormen de meiden en dames zo'n twintig procent van het ledenbestand. Er zijn vier jeugdteams, twee seniorenelftallen en een veteranenteam. Het eerste draait onder trainer Rob Fluijt leuk mee in de derde klasse en wil binnen drie jaar promoveren.

Volgens De Wit is er een mix van factoren nodig om de damesafdeling tot bloei te brengen. "En die zijn bij VVAC aanwezig. We hebben een mooi complex, vele vrijwilligers en zijn een gezellige club. Bij vrouwen telt het plezier en de sociale omgeving nog veel meer en dat is volop aanwezig op De Put. Presteren is zeker voor ons selectieteam belangrijk, maar plezier in combinatie met prestatie is de sleutel voor een bloeiende afdeling."


Marco van Vlijmen