• Leo Lanser bij het monument.
• Leo Lanser bij het monument. Foto:

Bijzonder monument

giessenburg • De gereformeerde Maranathakerk aan de Peursumseweg 15 in Giessenburg is sinds kort een bijzonder monument rijker. Leo Lanser ontwierp in opdracht van de kerk een object om overleden gemeenteleden te gedenken.

In een eikenhouten paneel schuilen twaalf houten kruisjes onder een groter kruis, met bladgoud afgewerkt. Steeds wanneer een gemeentelid overlijdt, komt diens naam op een kruisje te staan. De familie krijgt aan het eind van het kerkelijk jaar in november een houten kruisje mee.

Het monument is onderdeel van een gedenkhoek waar ook dopelingen worden ingeschreven. Een compositie van gekleurd glas, onderdeel van het monument, symboliseert begin en het einde van het leven en ook de hoop op eeuwig leven. Voor protestantse kerken is zo'n gedachtenismonument minder gebruikelijk. Daar dienen doorgaans foto's of ook wel stenen om de herinnering aan gemeenteleden levend te houden.


Ontwerper Leo Lanser uit Giessenburg hierover: "Afgezien van de ontwerpen voor Awards voor KRO/NCRV voor de beste theologen van het jaar, was deze opdracht van de Kerkenraad volkomen nieuw voor mij." Lanser heeft voor de vorm van het kruis gekozen omdat dit een klassiek christelijk symbool is, dat niet alleen naar verdriet verwijst, maar ook naar hoop. Het is de bedoeling, in de toekomst, dat de kerk een dag in de week op een doordeweekse dag geopend is om in de gedenkhoek een kaars aan te steken, te bidden of om je even terug te trekken uit het drukke bestaan.

Het monument is begin september reeds onthuld. Op de foto hiernaast staat Lanser bij het monument.


Cursus gebarentaal

noordeloos • In de Gereformeerde kerk van Noordeloos start dinsdag 16 januari 2018 een cursus Nederlandse Gebarentaal met als docent Rosé Lindenhof uit Dordrecht.

De cursus wordt georganiseerd vanuit het regionale dovenpastoraat. Het gaat om in totaal zeventien dinsdagmorgens achter elkaar, steeds van 09.30 tot 11.30 uur.

De kosten bedragen 230 euro. Voor meer informatie en/of opgave: 0183-581331 of mrarieslob@hetnet.nl.