Uitstel besluit toekomst De Spil

bleskensgraaf • Het zal nog zeker tot maart volgend jaar duren voordat het Molenwaardse gemeentebestuur een besluit neemt over de toekomst van de dorpshuisfunctie van De Spil in Bleskensgraaf. "Tot halverwege volgend jaar is het voorlopige beheer geregeld", vertelt Jan de Wit, lid van de werkgroep die zich inzet voor het behoud van de dorpshuisfunctie van De Spil.
In september deed de werkgroep een ultieme oproep aan inwoners van Bleskensgraaf om met activiteiten te komen om De Spil weer op de kaart te zetten. "Dat leverde een paar reacties op, maar het was minimaal. Tegelijkertijd heeft de gemeente aangegeven meer tijd nodig te hebben om te onderzoeken wat er met De Spil gaat gebeuren. Er zijn diverse opties, zoals het inzetten als onderkomen voor ambtenaren na de herindeling met Giessenlanden. Iedereen is het wel over eens dat het zonde is om zo'n mooi pand met zoveel mogelijkheden leeg te laten staan."


Producten maken van koffieafval

nieuw-lekkerland • MAAS, marktleider op het gebied van vendingmachines, en het nieuwe bedrijf Coffee Based gaan nieuwe producten ontwikkelen van koffieafval, afkomstig uit de koffiemachines van MAAS.
Daarmee zetten zij een stap voorwaarts naar een circulaire economie. De kersverse partners tekenden onlangs een samenwerkingsovereenkomst. Remco en Lisanne Addink uit Nieuw-Lekkerland zijn medeoprichter van Coffee Based. Lisanne: "Coffee Based wil de overgang naar een circulaire economie versnellen door koffieafval niet langer te verbranden, maar voortaan in te zetten als grondstof. De samenwerking met Maas geeft ons toegang tot de keten waarin deze reststroom ontstaat en verzameld kan worden."
'In Nederland wordt er jaarlijks ruim 120 miljoen kilo koffieafval geproduceerd dat grotendeels direct in de vuilnisbak belandt, terwijl het juist veel waardevolle stoffen bevat', melden de bedrijven in een persbericht. Het eerste gezamenlijke product,een innovatief relatiegeschenk, is een notitieboekje met een kaft gemaakt van koffie en een vulling van 100% gerecycled papier. Het boekje is gemaakt van het koffieafval van precies één kop koffie.