Afbeelding
Foto: Richard Slagboom

Veel minder spreeuwen bij Kinderdijk

kinderdijk • Van 125.000 overnachtende spreeuwen te Kinderdijk in 2007 naar nog geen 22.000 in 2017; het aantal van deze vogels dat 's nachts toevlucht zoekt in de rietkragen van Kinderdijk is fors gedaald.

Dat blijkt uit de resultaten van de tellingen van vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard. Elk jaar gaan zij met tweetallen op pad om het in sectoren verdeelde gebied te tellen.

In 2007 kwamen ze nog op 125.000 overnachtende spreeuwen, in 2010 waren dat er 115.000, in 2014 bleef de teller staan op 53.181 en het dieptepunt was dit jaar: 21.966.

Een oorzaak voor deze grote daling kan Richard Slagboom van Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard niet geven. "Wij constateren alleen het feit dat het er veel minder zijn geworden. Het kan om een afname van de totale populatie gaan; veel vogels op het platteland hebben het moeilijk. Maar het zou ook kunnen dat ze momenteel door de veranderingen van het klimaat op een andere plek in Europa overwinteren of dat ze een andere slaapplaats in de streek hebben gevonden, zoals het riet langs de Lek."

Sperwer

De spreeuwen die overdag overal in de polders en ook in de dorpen te zien zijn, verzamelen zich 's avonds om gezamenlijk de nacht door te brengen. "Daarbij zoeken ze een slaapplaats in de rietkragen in het natuurgebied bij de molens", licht Richard toe. "De spreeuwen doen dat voor de veiligheid. Door met zulke grote aantallen bij elkaar te gaan zitten, verminderen ze de kans dat ze er uitgepikt worden door een sperwer of een slechtvalk."