• De Mannendag vond vorig jaar voor het eerst in De Bron te Hardinxveld-Giessendam plaats.
• De Mannendag vond vorig jaar voor het eerst in De Bron te Hardinxveld-Giessendam plaats. Foto: aangeleverd

25e editie Mannendag Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Een dag over kerkmuren heen kijken

regio • Een dag van bezinning, van luisteren naar sprekers, van nadenken en openhartig praten over je geloof, van samen zingen en ontspannen, en dat alles met alleen maar mannen. Het zijn de ingrediënten die van de Mannendag Alblasserwaard-Vijfheerenlanden een gerecht maken dat nog steeds smaakt. Want: jaar na jaar komen er zo'n vijfhonderd deelnemers af op het evenement. Kerkmuren zijn op zo'n dag niet belangrijk.

"En elke keer zien we weer een behoorlijk aantal nieuwe gezichten van jonge mannen die voor de eerste keer komen", vertellen de bestuursleden Martin Zijderveld uit Hei- en Boeicop en Jonathan Erkelens uit Groot-Ammers. "Daarnaast blijkt uit de evaluatie steeds dat circa 95 procent van de aanwezigen heel positief terugkijken op de dag."

Bijzonder is het wel: een dag lang de diepte ingaan over levens- en geloofsvragen, het blijkt in een behoefte te voorzien. Al plaats Martin er wel een kanttekening bij. "Wij zijn er zelf soms mee bezig waarom het zo goed loopt. Is het niet ook een stuk gemakzucht? Het wordt op deze manier voor de mannen geregeld. Ons verlangen is om door deze dagen mannen te prikkelen om uit hun comfortzone te stappen en interkerkelijk dingen te organiseren, om zo tot een diepere geloofsbeleving in de Alblasserwaard te komen."

De constatering sluit wel aan bij het thema van dit jaar: 'Luisteren?!'. Het vraagteken en het uitroepteken staan er niet voor niets. Jonathan: "Luisteren is niet alleen horen wat er gezegd wordt, maar ook daarmee aan de slag gaan. Als de Geest je iets ingeeft, hebben mannen de neiging om daar dan rationeel allerlei argumenten tegen te verzinnen. Maar wij roepen om ernaar te luisteren én er iets mee te doen."

Op het thema gaan de sprekers Arjan Baan en Arie de Rover aan de hand van Bijbelstudies in. Dat gebeurt in kerkelijk centrum de bron te Hardinxveld-Giessendam; jarenlang was De Til in Giessenburg het thuis van de Mannendag, maar sinds vorig jaar heeft het evenement nieuw onderdak gevonden. Het is één van de weinige veranderingen die in de loop van de jaren zijn doorgevoerd. "We hebben er ook voor gekozen om niet de sprekers achter elkaar in de ochtend te plannen, maar één 's ochtends en één 's middags. Je krijgt anders teveel informatie tegelijkertijd te verwerken." Alleen maar mannen; welke meerwaarde heeft dat nu ten opzichte van een gemengd gezelschap? Jonathan: "De sfeer is anders en directer; er wordt niet om de hete brij heen gedraaid." En Martin: "Mannen kunnen zonder hun vrouwen naast zich openhartiger praten over wat hen bezighoudt, ook al omdat je je gesprekspartner vaak alleen maar deze dag ziet. We gaan dus op deze voet verder. Totnogtoe worden we steeds gezegend in aantallen deelnemers en daar zijn we dankbaar voor." Opgeven: www.mannendag-alblasserwaard.nl.


Geurt Mouthaan