Juf Nelian loopt op haar laatste schooldag door een erehaag
Juf Nelian loopt op haar laatste schooldag door een erehaag Foto: Petra Scheurwater

Nelian Smorenburg zegt na 40 jaar onderwijs O.B.S. De Ammers vaarwel

Juf Nelian zwaait na veertig jaar af

groot-ammers • "Ik zeg: weet je wat het is, juffrouw! We gaan je missen, juf Nelian!" Zo'n 80 leerlingen van O.B.S. De Ammers onthalen juf Nelian Smorenburg op haar laatste schooldag met een speciaal voor haar geschreven lied op de wijs van Nielsons' 'Sexy als ik dans'. Na 40 jaar voor de klas te hebben gestaan, is het nu tijd voor haar pre-pensioen. "Hoe ik veertig jaar heb volgemaakt? Het is gewoon een leuk vak, kinderen zijn leuk."

Dat de liefde niet een kant op gaat, blijkt op de morgen van haar afscheid. Drie keer mocht (moest) de juf door de erehaag van scholieren lopen om haar afscheidslied volledig te horen, waarna ze tijdens de overhandiging van hun zelf geknutselde afscheidhandjes spontaan omhelst werd door een meisje "Ik ga u missen juf!". Smorenburg: "Ik had wel een traantje verwacht op het moment dat ik al die lieve kinderen zag. Maar ik vond het zo overweldigend leuk, ik voelde me een soort bruid of Sinterklaas."

Workshops

Door deze bijzondere gebeurtenis krijgen de kinderen op woensdag 8 november geen geschiedenis en aardrijkskunde, maar volgen ze workshops. Heel de dag staat in het teken van het afscheid van Juf Nelian. Zo worden er op de school aan de Lijsterstraat raketten geknutseld, gereanimeerd, gebloemschikt en gevoetbald. Aan het eind van de ochtend krijgt de juf een tegoedbon voor sieraden overhandigd, waarna er 's middags door ouders en collega's afscheid wordt genomen.

Ondanks de leuke dag, vinden leerlingen het jammer dat Juf Nelian afscheid neemt. Ze is namelijk "gewoon een hele lieve juf". Rik, die over twee weken elf wordt, is vooral blij dat hij heeft leren lezen van juf Nelian. "In het begin vond ik lezen echt niet leuk, dat kwam omdat het niet zo goed ging. Nu lees ik graag, dus ben ik blij dat ik dat geleerd heb."

In 1977 stond Smorenburg in Nieuwpoort voor het eerst voor de klas. Daarna volgde de switch naar De Ammers, waar ze de rest van haar carrière bleef. "Ik heb veertig jaar lang met heel veel plezier gewerkt. Dat komt doordat ik een mensenmens ben en het fijn vind om met levend materiaal om te gaan. Zowel klein als groot."

Groep 3

De kleine momenten vormen de mooiste herinneringen in de loopbaan van Smorenburg. "Van de week zei een jongentje uit groep zes: 'Juf Nelian, die is echt al oud. Mijn moeder heeft nog bij haar in de klas gezeten.'." Vele generaties uit Groot-Ammers hebben dan ook van juf Nelian leren lezen en rekenen. In de afgelopen veertig jaar werd er vooral lesgegeven aan groep 3.

Altijd leuk

"Groep 3 stond met stip op één. Deze groep is altijd leuk, de kinderen zuigen alles in zich op. Ze zijn elke dag blij om naar school te gaan, ze zijn zo gemotiveerd."

"Dat maakt het vak heel leuk. Ik heb ze niet alleen willen leren lezen, rekenen en schrijven. Ik hoop daarnaast dat we de kinderen ook goed in de wereld zetten. Dat we een stukje veiligheid mee geven en de kinderen sociaal-emotioneel goed laten voelen. Als kinderen goed in hun vel zitten, gaat het leren ook veel beter."

In veertig jaar is er veel veranderd rondom kinderen en het onderwijs. "Het is goed dat er veranderingen zijn. Het kan niet altijd blijven zoals 'vroegah'. In de eerste jaren kon ik rond vier uur de deur dicht trekken en was ik klaar. Nu komt er heel veel bij het vak, voor de klas staan en kinderen vaardigheden aanleren op alle fronten, kijken, zoals dat we alles moet registreren.

Dat is geen reden geweest om te stoppen. Het is niet dat ik het niet meer kon en dacht 'Ik red het niet meer.' Ik ben 60 geworden, heb van de week mijn veertig dienstjaren en vind het fijn om te kunnen stoppen op het moment dat ik denk 'Ik kan nog wel even door, maar ik stop er nu mee, want het is goed!'. Mag het ook een keer na veertig jaar?"