• De Alblas 'worstelde' zich langs Schelluinen.
• De Alblas 'worstelde' zich langs Schelluinen. Foto: Rick den Besten

Invaller Rianto Vrutaal helpt De Alblas langs Schelluinen

alblasserdam • Koploper De Alblas bakte er tegen het dapper strijdende vv Schelluinen niet veel van. Maar als slechte wedstrijden ook worden gewonnen, dan kan het weleens een mooi seizoen worden voor de ploeg van trainer Leo Dekker. De met de oefenmeester afgelopen zomer meegekomen Rianto Vrutaal was zaterdag de man of the match op het regenachtige sportpark Souburgh.

"Ik was een beetje verkouden en ziek vanmorgen. In overleg met de trainer besloot ik op de reservebank te beginnen. Na de rust kwam ik er in en heb twee keer de gouden bal kunnen raken. Na amper een minuut spelen met mijn hoofd en op het laatst met de binnenkant van de voet, genoeg voor de 2-0 overwinning", smilede de Zwijndrechtse alleskunner na afloop van oor tot oor, die na de thee samen met Richard van den Berg meer spirit in de thuisploeg bracht.

Voor de 18e keer balverlies

Ook in de wedstrijd, want die stelde in de eerste helft niet veel voor. Onder het bij aanvang al ontstoken kunstlicht kreeg het erg compact spelende Schelluinen de beste kans op de openingstreffer. Na een prima actie van Robin Peursum was Damiën de Jong in minuut 30 heel dichtbij de 0-1. Maar de Schelluinse nummer 11 beleefde niet zijn beste zaterdagmiddag in zijn jonge voetballeven.

Want direct na rust stond De Jong aan de basis van de openingsgoal van De Alblas. "Voor de 18e keer leed hij balverlies en juist in de rust heb ik hem nog gewaarschuwd niet naar binnen te draaien. Damiën deed dat wel en na 30 seconden liepen we achter de feiten aan", analyseerde Schelluinen-trainer Philip den Haan terecht. "Met heel opportunistisch voetbal en met twee B-junioortjes (de vijftienjarige Ryan Snoek en Diego Kemp - TS) probeerde ik de makkelijk weggeven positie te herstellen. In tegenstelling tot de eerste helft moesten wij nu aanvallen."

De Alblas leunde achterover, zag ook goalgetter Vrutaal (30). "Schelluinen bleef maar komen en met lange ballen waren ze wel gevaarlijk. Wij ook, maar vooral in de counter. Ik wist dat de bal heus wel een keer goed zou vallen." Dat deed ie in de 86e minuut, voor de voeten van de snelle Vrutaal en de wedstrijd was gespeeld.

"We zitten met zestien gelijkwaardige spelers in een luxe positie. Mijn basis elf is niet beter dan de bank en dus hebben we er voor gekozen om te rouleren. Het is vluchten of vechten, mijn gretige spelers kiezen voor het laatste en hierdoor beschik ik over een scherpe groep. Dat zag je vandaag", knipoogde de ervaren Dekker. "Komende dinsdag spelen we voor de EM Cup tegen Sleeuwijk, dan bekeren we tegen HSSC'61 om een week later tegen IFC mogelijk de eerste periodetitel te winnen. Ik kijk er naar uit."


Theo Sprong