• Hans Mouthaan.
• Hans Mouthaan. archiefFoto: Geurt Mouthaan

Jeugdboek 'Geheim van de loden letters'

bleskensgraaf • Met het jeugdboek 'Het geheim van de loden letters' speelt auteur Hans Mouthaan uit Bleskensgraaf in op het jubileumjaar '500 jaar Reformatie'. Daarnaast verscheen onlangs van zijn hand 'De schaapskooi', een bundel van bestaande én nieuwe verhalen.

Op 31 oktober 1517 timmerde Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkerk te Wittenberg. Het bleek achteraf het begin van de Reformatie. Vijfhonderd jaar na dato wordt deze gebeurtenis breed herdacht. Voor Hans Mouthaan was het aanleiding om na zijn eerste jeugdboek 'De rode baret', waarin ook al een hoofdrol was weggelegd voor Maarten Luther, nogmaals een boek voor jonge lezers over deze periode te schrijven. "Ik vond het mooi om de geschiedenis van de Reformatie op deze manier onder hun aandacht te brengen", vertelt hij. "Het begin viel, eerlijk gezegd, niet mee. Je moet de historische feiten in een spannend verhaal verpakken, er een stuk geheimzinnigheid in brengen."

Monniken

Als invalshoek koos de Bleskensgraafse schrijver uiteindelijk voor de drukkerij waar de 95 stellingen van Luther gedrukt werden. De zoons van de drukker komen achter een complot van Dominicaner monniken, die de nieuwe uitvinding van het drukken geen goede zaak vinden. "Tegelijkertijd met het vertellen van het verhaal, komen de achtergronden van de boekdrukkunst aan bod. Zo geef je in de belevingswereld van jongeren een belangrijk onderdeel van de geschiedenis mee. Het was ook toen een tijd met veel veranderingen: de ontdekking van Amerika, de Reformatie; de boekdrukkunst paste daar helemaal in. Waar vroeger een monnik een jaar deed over het kopiëren van één boek, kon dat nu in een week."

Boekwinkels

'Het geheim van de loden letters' is verkrijgbaar bij boekwinkels in de streek. Tot en met 31 december kost het jeugdboek, geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, geen 8,95 euro maar 5,95 euro.

De schaapskooi

Eerder dit jaar kwam er nog een andere 'pennenvrucht' van Hans Mouthaan uit. In de bundel 'De schaapskooi' komen verhalen die al eerder in het christelijke gezinsblad De Gezinsgids zijn gepubliceerd en nieuwe verhalen samen. "Voor de helft zijn het verhalen die ik speciaal voor deze bundel heb geschreven", licht Mouthaan toe. "Het zijn geen streekverhalen zoals ik die eerder schreef, al spelen sommige zich wel af in de Alblasserwaard. De onderwerpen zijn heel uiteenlopend, van de trauma's van een Indiëganger tot een zoon die 's nachts zijn vader opbelt om te vertellen dat hij opa is geworden." 'De schaapskooi' kost 10,95 euro.


Geurt Mouthaan