• Het bestuur van speeltuin De Franse Put.
• Het bestuur van speeltuin De Franse Put.

'Je merkt dat alles achteruit gaat'

Jarige Franse Put heeft renovatie nodig

streefkerk • De situatie is sinds 1967 amper veranderd. Nog steeds wordt er volop gespeeld door de Streefkerkse jeugd, maar het is noodzakelijk dat er groot onderhoud aan de speeltuin verricht wordt.

Speeltuin De Franse Put dankt haar naam aan de grote vijver naast het speelterrein. Deze 'put' met water is waarschijnlijk in de Franse Tijd rond 1812 ontstaan. Afgelopen september bestond de Streefkerkse speeltuin vijftig jaar. Ter ere daarvan werd een jubileumfair gehouden en kregen de jaarlijkse activiteiten een extra feestelijk tintje. Zowel bij het tweedaagse peuter/kleuterkamp als bij de vierdaagse huttenbouw was het thema 'feest'.

Enquête

Tijdens het jubileumjaar werd een enquête gehouden. Zowel aan de kinderen als de ouders werd onder andere gevraagd: "Wat vind je van de speeltuin?" en "Hoe vind je de speeltoestellen?". Als antwoord gaven de kinderen dat ze vooral een wat spannender speeltuin willen met meer bomen en struiken, zodat er betere verstopplekjes komen. De ouders vinden het fijn dat de speeltuin overzichtelijk is. Hun wensen zijn: een speeltoestel voor oudere kinderen en meer bankjes in de speeltuin. Er waren ook talrijke positieve reacties zoals: "De speeltuin is prima zoals hij is."

Het bestuur van de speeltuinvereniging bestaat uit negen (jonge) dames. "Het is fijn om eraan mee te werken dat er een speeltuin in ons dorp kan zijn, waar kinderen samen kunnen spelen," vertelt voorzitter Arianne Rodenburg. "De speeltuin heeft ook een belangrijke sociale functie wat betreft de ouders. Ze kunnen koffie of een ander drankje drinken terwijl ze een gezellig praatje maken."

Suzanne van Wijk (secretaresse) vult aan: "De extra activiteiten die we als speeltuin doen, zijn heel leuk. Je merkt dat dit door kinderen en ouders erg gewaardeerd wordt. Aan de playbackshow doen ontzettend veel kinderen mee. Het is zo leuk als je ziet hoe enthousiast sommigen op het podium staan!"

Bestuurslid Marina Sterk: "Samen met de brandweer organiseren we elk jaar een brandweeravond. Dan zijn er rond de zestig kinderen heerlijk aan het spuiten bij de speeltuin. Overal zie je stralende gezichten, vooral als ze zelf een rondje in de brandweerauto mogen maken!"

De eerstvolgende activiteit is bingo op woensdagmiddag in de herfstvakantie. Deze wordt in gebouw De Vijf Lelies gehouden, dat volgens de dames dan bijna uit zijn voegen barst door de vele aanwezige kinderen.

Tijd voor opknapbeurt

De speeltuin heeft onder andere een draaimolen, glijbaan, klimhuisje, schommels, een groot grasveld waar veel op gevoetbald wordt, een bij de kinderen heel populaire kabelbaan en een zo mogelijk nog meer populaire air tramp. Vanaf het allereerste begin is er zelfs een zwembadje in een betonnen bak. Arianne merkt op: "Het wordt tijd dat de speeltuin gerenoveerd wordt, want je merkt dat alles achteruit gaat. Het gebouwtje is heel vochtig. Er zijn problemen met de afwatering van het grasveld, regelmatig staan er veel plassen. Maar voor dit alles is geld nodig. We zoeken meer donateurs en bedrijven die de speeltuin willen sponsoren."

Voor enige inkomsten zou het ook fijn zijn als meer mensen gebruik maken van de mogelijkheid om het gebouwtje te huren voor een feestje of familiebijeenkomst. Het ledenaantal van de speeltuinvereniging krimpt enigszins door het teruglopende kinderaantal. Vrijwilligers zijn er minder dan vroeger. Gelukkig blijven er steeds mensen die tijd aan de speeltuin geven, zoals Ben van Dieren die regelmatig veel klussen in de speeltuin doet. Vrijwilligers zijn van harte welkom. Ook worden er dringend nieuwe bestuursleden gezocht. Meer informatie: www.speeltuindefranseput.nl.

Janny den Besten