Afbeelding
Foto:

Minimale verhoging

giessenlanden • Een gelijkblijvende onroerendezaakbelasting, een inflatiecorrectie van 1 procent op enkele leges en belastingen en ruim 800.000 euro overhouden; het Giessenlandse college presenteerde dinsdag met tevredenheid de begroting voor volgend jaar.

"Hier kunnen we de kramen mee langs", haalde wethouder Harmen Akkerman een Friese uitdrukking aan. "Het is een mooie begroting, waarbij we vooral profiteren van de hogere uitkering van de landelijke overheid. Onze rente-inkomsten lopen wel terug, maar daarbij gaat het niet om wereldschokkende bedragen."

Met een overschot van 817.000 euro wordt de laatste begroting van Giessenlanden positief afgesloten. In het stuk staat een grote hoeveelheid plannen en projecten. "Gezien de goede financiële situatie laten we een aantal oude wensen in vervulling gaan", stelt Akkerman.

Entree

Het gaat daarbij om de entree van Schelluinen en Arkel. In deze laatste plaats krijgt het deel bij het oude gemeentehuis en de weg richting het Raadhuisplein een 100.000 euro kostende opknapbeurt. "Het gaat dan om de verfraaiing van dit stuk van Arkel en onder meer het gebruiksvriendelijker maken van de stoep."

In Schelluinen wordt het stuk tussen de rotonde in de N216 en de ingang van het dorp voor 50.000 euro aangepakt. "Het wordt veiliger voor fietsers; daar moest in ieder geval iets aan gebeuren. Daarnaast gaan we het hek langs Het Anker aankleden. Dat ziet er nu niet uit."

GiGa

Ook trekt Giessenlanden 40.000 euro uit om het GiGa-project - gericht op het contact leggen tussen scholen en de dorpen met sportieve en culturele activiteiten - langer voort te zetten. "Dit loopt als een tierelier. Er zijn heel veel enthousiaste reacties. Het zou lopen tot en met het schooljaar 2017-2018; met het extra geld kan het doorlopen tot het einde van het kalenderjaar 2018."

Geurt Mouthaan