De Bezoekersmolen Kinderdijk.
De Bezoekersmolen Kinderdijk. Foto: Joop Vendrig

'Vertrouwen in de gemeente'

Bewoners molens blij met garanties

kinderdijk • De bewoners van de monumentale molens van het werelderfgoedgebied in Kinderdijk zijn blij met de overeenkomst die vorige week is gesloten met onder andere de gemeente Molenwaard en de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK).

In de overeenkomst staan afspraken over de leefbaarheid en het beperken van overlast. Om de toename van de groeiende toeristenstroom in goede banen te leiden, komen er activiteiten en gebouwen bij in Kinderdijk. Dit heeft impact op de bewoners van de molens. Naast de gemeente en de SWEK hebben het Waterschap Rivierenland en de bewoners van de molens Kinderdijk-Elshout hun handtekeningen onder de overeenkomst gezet.

Meer gebouwen

In juli heeft de gemeenteraad van Molenwaard ingestemd met het bestemmingsplan Kinderdijk-Elshout. Het bestemmingsplan moet ervoor zorgen dat het Werelderfgoed een groeiend aantal toeristen kan ontvangen. Zo maakt het de bouw van een aantal nieuwe gebouwen in het werelderfgoedgebied mogelijk. Ook gaat het bestemmingsplan in op ruimtelijke onderwerpen als looproutes, plekken voor ondersteunende horeca en de 'stop & go-zone' om de overlast van bussen te verminderen.

Initiatief wethouder

Omdat al deze veranderingen van invloed kunnen zijn op de leefbaarheid en privacy van de bewoners van de molens, heeft de Molenwaardse wethouder Frank Meerkerk het initiatief genomen hierover duidelijke afspraken te maken. Deze afspraken zijn nu vastgelegd in een overeenkomst.

In die overeenkomst staat onder andere dat de SWEK een kruising gaat aanleggen waar toeristen- en bewoners elkaar veilig kunnen passeren. Er komen gegarandeerde parkeerplekken voor molenbewoners. Om overlast te voorkomen en de privacy van inwoners te waarborgen zijn afspraken gemaakt over het bezoek van toeristen aan de bezoekmolen en de nieuw te bouwen educatieschuur. Wanneer toeristen hier een kijkje willen nemen kunnen ze dit bijvoorbeeld alleen doen in groepsverband, kunnen ze uitsluitend per boot reizen en zijn er strikte openingstijden.

Molenbewoners moeten voortaan in een vroeg stadium bij nieuwe ontwikkelingen en plannen betrokken worden.

Kades afsluiten

Andere afspraken besluiten de mogelijkheid kades af te sluiten. De SWEK heeft zich bereid verklaard om gebieden op de kades (Overwaard en Nederwaard in Kinderdijk en Boezemkade in Nieuw-Lekkerland) die toegankelijk zijn voor publiek af te sluiten om te voorkomen dat toeristen en andere onbevoegden kunnen komen buiten de bezoekpunten en op de kades binnen het werelderfgoed. Voor de kade Overwaard en voor de parkeerplaatsen aan de Lekdijk bij de Boezemkade zijn verzoeken ingediend.

Met de gemeente en het waterschap gaat de SWEK ook overleggen over het verleggen van het wandelpad. Hierover wordt gesproken met de molenbewoners aan de Boezemkade.

Garantie

Jaap de Vries is lid van de bewonerscommissie van molenbewoners. Hij is blij met de overeenkomst. "Het is toch een bepaalde garantie. De SWEK kan echt van alles overhoop halen, maar nu staan er zaken op papier waar ze niet alle kanten mee op kunnen."

"Er komt nogal wat over ons heen op het ogenblik", zegt De Vries. "De vierde molen wordt bezoekmolen, er komt een grote schuur te staan, bij het Wisboomgemaal komen ook nog drie gebouwen te staan. Het probleem bij de vierde molen is: als je er voorbij moet is het vervelend als er vijftig mensen op het pad van een meter staan." Er komt daarom een vrije doorgang bij de vierde molen, belooft de overeenkomst.

Volgens De Vries staan 'nagenoeg alle molenbewoners' achter de gesloten overeenkomst. "Bij de SWEK is het maar afwachten of ze beloftes nakomen. Ik heb er vertrouwen in dat de gemeente erop toe zal zien dat de afspraken worden nageleefd. Wethouder Frank Meerkerk heeft echt zijn best gedaan en staat achter ons."