• Een overzicht van hoe de Avonturenboerderij eruit gaat zien.
• Een overzicht van hoe de Avonturenboerderij eruit gaat zien.

Avonturenboerderij komt steeds dichterbij

groot-ammers • De werkzaamheden zijn in volle gang om van Streekcentrum Ooievaarsdorp Liesvelt in Groot-Ammers de Avonturenboerderij van Fien & Teun te maken. Eind maart volgend jaar gaan de deuren officieel voor de eerste keer open.

En de eerste schoolreisjes naar dit nieuwe themapark in de Alblasserwaard zijn al geboekt, vertelt Michael van Hoorne. Zijn onderneming, Van Hoorne Entertainment uit Molenaarsgraaf, tekent voor de nieuwe koers die het voormalige Ooievaarsdorp inslaat. Het is alweer een half jaar geleden dat de plannen bekend werden gemaakt. " We hebben veel tijd gestoken in het informeren van betrokkenen, als de ondernemers van industrieterrein Gelkenes en de vrijwilligers van het Streekcentrum", vertelt Michael. "Daarbij hebben we heel veel positieve reacties gekregen. Vrijwel iedereen is er honderd procent enthousiast over."

Vertrouwd

Begin september gingen lokale aannemers aan de slag om de metamorfose in gang te zetten. Paden verbreden en rolstoeltoegankelijk maken, de bestaande gebouwen aanpassen en verven en nieuwe opstallen bouwen, een blote voetenpad aanleggen, picknicktafels plaatsen; vervelen is er voorlopig niet bij. In de schaftkeet hangt een tekening van hoe de Avonturenboerderij eruit gaat zien. Opvallend: veel onderdelen ogen vertrouwd. De insteek is dan ook geen compleet nieuw themapark maken, maar de bestaande elementen overnemen. "Neem de vogelplas en de korenmolen De Jonge Sophia", vult Michael aan. "Prachtige cadeaus, die perfect passen bij het verhaal dat wij op een leuke en niet belerende wijze aan onze gasten willen gaan vertellen, terwijl ze genieten van de dieren en de natuurlijke omgeving."

Tegelijkertijd krijgt het Streekcentrum als Avonturenboerderij een compleet ander gezicht. Rode draad daarbij zijn de televisiekarakters Fien & Teun. Zij vertellen samen met professionele acteurs én vrijwilligers het verhaal van de streek. Op diverse plekken komen shows waar entertainment en educatie hand in hand gaan. Alles is zoveel mogelijk puur natuur; de enige uitzondering is de volledig in stijl opgezette trekkerbaan, waar op elektrische tractoren een parcours kan worden afgelegd. "Onze gasten kijken niet alleen, maar gaan overal ook zelf aan de slag. Koeien melken, kazen maken, vogels spotten en het behalen van een boerderijdiploma."

Grofweg gezegd valt de Avonturenboerderij straks in twee delen uiteen. Het voorste deel, waar de shows en de activiteiten zijn gepland, en het achterste deel, waar de rust en de stilte van de natuur centraal staan. "Dat was bij het aangaan van de samenwerking met Van Hoorne Entertainment voor ons van groot belang", knikt Lisanne Addink-Dölle, voorzitter van het stichtingsbestuur. "De sterke punten van het Streekcentrum worden overgenomen en versterkt."

En hoe gaat het lopen? Het is voor zowel Michael als Lisanne grotendeels nog koffiedik kijken. Eén van de trekkers worden in ieder geval de kinderfeestjes die de Avonturenboerderij gaat aanbieden. "Met vier thema's: paarden en pony's, boerderij, natuur en picknick."

Online

Via partijen waarmee Van Hoorne Entertainment samenwerkt wordt al gewerkt aan het in de markt zetten van toegangsbewijzen. Over het luxeprobleem als er straks teveel gasten tegelijkertijd de Wilgenweg opdraaien voor een bezoek aan het themapark is ook al nagedacht. "Kaarten kunnen online met korting gereserveerd worden; de grootste groep bezoekers doet dat tegenwoordig. De lastigste groep zijn degenen die spontaan komen, maar dit tegenwoordig maar een klein percentage. Op de site kunnen we bij drukte aangeven dat er beter voor een andere dag gekozen kan worden."


Geurt Mouthaan