• Kinderen van MAXklas op De Wiekslag.
• Kinderen van MAXklas op De Wiekslag. Foto: aangeleverd

Hoogbegaafdenklassen stromen vol

regio • Er is veel animo voor het fulltime hoogbegaafdenonderwijs waarmee stichting O2A5 onlangs startte op obs De Tuimelaar in Nieuw-Lekkerland en jenaplanschool De Wiekslag in Vianen. Op De Tuimelaar is er inmiddels een wachtlijst. In Vianen start er per augustus een tweede klas.

Frank Balk, directeur van de O2A5-scholen in Vianen en Zederik, krijgt wekelijks ouders aan de lijn die meer willen weten over MAXklas, de hoogbegaafdenklas op De Wiekslag. "Ik krijg telefoontjes uit de hele regio, van Culemborg tot Ameide. Het gaat als een lopend vuurtje." Vanwege het grote animo wil de Viaanse school volgend schooljaar - augustus 2018 - starten met een tweede MAXklas. Op dit moment zitten er zestien kinderen in deze groep, in verschillende leeftijdscategorieën: groep 5 tot en met 7. Een tweede groep biedt de mogelijkheid om onderscheid te maken tussen boven- en onderbouw. Ondertussen zit ook de hoogbegaafdenklas op obs De Tuimelaar in Nieuw-Lekkerland vol, daar is er zelfs een wachtlijst.
Volgens Frank Balk zijn de ouders wiens kinderen sinds een paar weken in de Viaanse MAXklas zitten, nu al lyrisch. Balk vertelt: "We horen vaak: 'we hebben ons kind weer terug'. Je moet je voorstellen: hoe langer een hoogbegaafd kind geen passend onderwijs krijgt, hoe groter de kans dat het vastloopt. Zo'n leerling voelt zich niet begrepen, niet erkend." Dan ligt bijvoorbeeld opstandigheid op de loer. Of juist luiheid. "De twee leerkrachten die wij hebben aangetrokken voor MAXklas zijn echte kanjers, maar goed ook: soms moet er hard aan getrokken worden om een leerling weer gemotiveerd te krijgen."

Hij vertelt hoe het allemaal begon. Met één kind in Lexmond. "Hoogbegaafd en helemaal vastgelopen." Balk ging zich verdiepen in het hoogbegaafdenonderwijs. En was niet onder de indruk, sowieso was er dichtbij nauwelijks iets te vinden. En van wat hij verderop in het land aantrof, werd hij niet gelukkig. Hij rolt met zijn ogen. "Ik heb volledig losgeslagen klassen gezien. Toen hebben we gezegd: we gaan het zelf doen." Inmiddels zijn de leerkrachten binnen scholenstichting O2A5 ook waakzaam op hoogbegaafdheid in hun klassen. "We trainen daar echt op. Want een gedeelte van de hoogbegaafde kinderen wordt niet gezien. Vooral meisjes, die houden zich vaak wat stiller. Terwijl het dus juist goed is om er vroeg bij te zijn."
Om ouders te informeren over de tweede MAXklas op jenaplanschool De Wiekslag, is er woensdag 1 november alvast een kijkdag op de school, van 09:00 tot 10:00 uur. Opgeven kan via maxklas@o2a5.nl. Mensen die meer informatie willen over de hoogbegaafdenklas op obs De Tuimelaar, kunnen mailen naar hb-groepmolenwaard@o2a5.nl.


q www.o2a5.nl