Raad: 'Te weinig betaalbare huurwoningen'

giessenlanden • Voor een aantal doelgroepen is het onmogelijk in Giessenlanden een huurwoning te vinden. Dat signaal werd donderdagavond door de gemeenteraad duidelijk afgegeven aan wethouder Jan de Groot.

De raad besprak de notitie over de woningbouw in Giessenlanden en drong aan op een actievere rol van het college. "Er is actie nodig. De geluiden vanuit de dorpskernen zijn alarmerend genoeg", vond Aart Schalk (CU) en met hem de rest van de raad. "Kom nu alvast in actie. Niet aarzelen, maar beginnen." Teunis Jacob Slob (CDA): "Faciliteren is prima, maar de tijd is nu rijp om ook te gaan initiëren."

Voor de groep inwoners die minder te besteden heeft, is het in Giessenlanden praktisch onmogelijk een huurwoning te vinden. Ook in die opvatting was de raad eensgezind. "Als huurders vertrekken, gaat de huurprijs vervolgens fors omhoog", constateerde Ruud van Rijn. Wethouder De Groot reageerde verrast, tot ongenoegen van een boze Betty Piso (PvdA): "We krijgen een mooie presentatie, maar het stinkt."

"De huren zijn veel te hoog", beaamde Schalk. "Moeten we dit accepteren of moeten we Kleurrijk Wonen (woningcorporatie, RdB) ter verantwoording roepen?"

Jan de Groot beloofde de woningbouw 'een push' te zullen geven, maar was verrast door de opstelling van de raad ten opzichte van Kleurrijk Wonen. "Vorig jaar zijn er nieuwe prestatie-afspraken gemaakt, maar nu bent u een heel andere mening toegedaan." Volgens de rapportage van Kleurrijk Wonen aan de wethouder zijn er in Giessenlanden meer dan voldoende huurwoningen en bedraagt de wachttijd 6,7 maanden, landelijk gezien 'erg kort'.

De Groot nam het signaal niettemin 'zeer serieus' en zegde toe het stevig op de agenda te zullen zetten bij Kleurrijk Wonen. De gemeenteraad nam daarnaast een motie aan waarin onder meer is vastgelegd dat uiterlijk in het voorjaar van 2018 nog een debat zal worden gevoerd over de woning(bouw)visie. Volgend jaar moeten weer nieuwe afspraken met Kleurrijk Wonen worden gemaakt.