• Het wassen beeld van Trijntje.
• Het wassen beeld van Trijntje.

Beeld van Trijntje in de Koperen Knop

hardinxveld-giessendam • In Museum De Koperen Knop is de reconstructie van Trijntje te bekijken.

Oktober is de maand van de geschiedenis en daarom is van 5 tot en met 28 oktober in het museum een kleine presentatie te zien rondom Trijntje.

De afgelopen tijd was het skelet van Trijntje in het nieuws. Het is opgenomen in de Canon van Nederland, in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Het thema van de maand van de geschiedenis is dit jaar: geluk. Dat Trijntje werd gevonden was een kwestie van puur geluk. Zonder de Betuweroute was Trijntje misschien wel nooit ontdekt en dus ook niet uit haar graf gekomen. Maar er is nog meer sprake van geluk. Door de protesten tegen de komst van de goederenspoorlijn is de loop ervan aangepast en juist dat leidde ertoe dat deze precies boven het graf van Trijntje kwam.

Maar ook de keurige begraving van doden in een tijdelijk bewoningskamp is uniek. Het kamp heeft jaren achtereen dienst gedaan als tijdelijke woonplek, maar meestal ging men dan nog niet over tot een dergelijke begraving, met bovendien nog een er naastgelegen hondengraf.

Trijntje is de oudst begraven vrouw van West-Europa en we weten intussen dat de groep waarvan ze deel heeft uitgemaakt jagers en voedselverzamelaars waren.


De reconstructie van Trijnje toont een wassen beeld, zoals ze er ooit heeft uitgezien. Tijdens de maand oktober is hier een kleine presentatie ingericht, met informatie over de bijzondere opgravingen op de locatie De Bruin en de locatie Polderweg in de polder Giessendam. Voor meer informatie: www.koperenknop.nl.