Afbeelding
Foto:

Natuurvergunning voor boer lijkt bijna rond

den haag/molenaarsgraaf • De kans lijkt groot dat de Raad van State de natuurvergunning voor het uitbreidingsplan van melkveehouderij H. in Molenaarsgraaf geheel goedkeurt, zo bleek tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Eerder verleende de provincie Zuid-Holland aan de melkveehouder een NBW vergunning (Natuurbeschermingswet) voor zijn uitbreidingsplan. Een NBW-vergunning is nodig als de uitbreiding van een veehouderij mogelijk negatieve gevolgen heeft voor omliggende zwaar beschermde natuurgebieden. In het geval van H.'s veehouderij aan de Graafdijk-West gaat het onder meer om de Biesbosch. Maar volgens de provincie levert het bedrijf slechts een nauwelijks waarneembare stijging van de verzurende ammoniakneerslag in de Biesbosch op. En beschermde dier- en plantensoorten hebben er al helemaal geen last van.

Ook de weidevogels op zijn weilanden hebben er geen last van. Dat het niet erg best met de weidevogels gaat heeft andere oorzaken, zei een provinciewoordvoerster tijdens de rechtszitting. Milieuorganisaties MOB en Vereniging Leefmilieu vrezen wel een fikse aantasting van de natuur. Zij hadden protest aangetekend tegen de uitbreidingsplannen van H.

Zij vroegen bij de Raad van State om vernietiging van de NBW-vergunning. Volgens de natuurorganisaties zou er wel eens veel meer ammoniak op de Biesbosch kunnen neerslaan als H. elke dag al zijn koeien het weiland op stuurt. Volgens de provinciewoordvoerster (zowel H. als de woordvoerder van MOB en Leefmilieu waren niet naar Den Haag afgereisd) maakt het niets uit of koeien al dan niet worden beweid. Bovendien bouwt H. een nieuwe ligboxenstal en zullen de koeien vaker binnen dan buiten staan.

De Raad van State leek geen obstakels te zien. De boer heeft de NBW-vergunning nodig om een nieuwe ligboxenstal bouwen en het aantal dieren uit te breiden. In totaal wil H. de veestapel tot 442 stuks uitbreiden (267 melkkoeien en 175 stuks jongvee). "Hij is al drie jaar bezig om een vergunning te krijgen en wil aan de slag", zei de provinciewoordvoerster na afloop van de zitting. Uitspraak volgt binnen enkele weken.