• Het Alzheimer Trefpunt voorziet in een behoefte.
• Het Alzheimer Trefpunt voorziet in een behoefte. Foto: aangeleverd

Alzheimer Trefpunt voorziet in behoefte

giessenlanden • Na ruim een jaar kunnen de organisatoren van het Alzheimer Trefpunt in Giessenlanden constateren: het ontmoetingspunt voor mensen die met dementie te maken hebben, voorziet duidelijk in een behoefte.

De officiële start was in mei vorig jaar en vanaf het begin kwamen er meer bezoekers naar de maandelijkse avonden af dan ingeschat, vertelt voorzitter Arie Slob uit Noordeloos."Het was en is boven verwachting hoeveel mensen er komen", knikt hij. "Dat zijn grofweg drie groepen: degenen die zelf dementie hebben, de mantelzorgers en de professionals uit de zorg."

Dichterbij

De keuze om op drie locaties bijeen te komen, is volgens Slob een goede beslissing geweest. "We wilden door de avonden in Hoornaar, Arkel en Giessenburg te houden dichtbij de mensen komen. Al blijven de bezoekersaantallen in Arkel nog wel wat achter."

Tijdens de avonden komen allerlei onderwerpen aan bod die met dementie samenhangen. "Deels kiezen we nieuwe thema's, deels laten we die van vorig jaar terugkomen. Er zijn elke avond namelijk nieuwe mensen én je kunt bij een zelfde onderwerp een andere invalshoek kiezen. De ontwikkelingen op dit gebied staan ook niet stil, van de medische kant tot de financiële en notariële aspecten."

Naast informatievoorziening is het onderling contact bij het Alzheimer Trefpunt zeker zo belangrijk. Bewust is er veel ruimte voor de inlooptijd, de pauze en de 'alcoholvrije borrel na afloop'. "Velen gaan dan met elkaar het gesprek aan", vertelt Arie Slob. "Ook daaruit blijkt duidelijk hoeveel behoefte er is aan het Alzheimer Trefpunt."

Schroom

Uitgangspunt is de drempel zo laag mogelijk te maken. "We merken, zeker hier in de Alblasserwaard, dat er toch een zekere schroom of schaamte is om ervoor uit te komen dat je te maken hebt met dementie. Dat hangt men liever niet aan de grote klok. Wat ons betreft is dat uiteraard niet nodig. De sfeer moet zo zijn dat er geen belemmering is om te vertellen waar je tegenaan loopt en wat je bezighoudt."


Geurt Mouthaan