• De derdeklassers tijdens de cursus.
• De derdeklassers tijdens de cursus. Foto: wijntjesfotografie.nl

'Uniek wat hier gebeurt'

schoonhoven/nieuwpoort • "Een voorbeeld voor andere middelbare scholen. Wat hier gebeurt, is uniek", zo omschreef Frank Schouten, voorzitter van het Rode Kruis afdeling Gouda de massale deelname van leerlingen aan de reanimatiecursus op de Willem de Zwijger scholengemeenschap.

Directeur Wilhelm Krajenbrink kon de lof wel waarderen. ,,Het is leuk om dat te horen. De leerlingenraad heeft zelf het initiatief genomen voor deze lessen. De school heeft vervolgens contact opgenomen met het Rode Kruis en de Hartstichting, die meteen hun medewerking toezegden. Dit is een levensles waar leerlingen wellicht jarenlang profijt van kunnen trekken. Bovendien wordt in één klap het aantal hulpverleners in de drie waarden fors uitgebreid."

Alle 217 derdeklassers van 'De Willem' nemen de komende donderdagen deel aan workshops van vrijwilligers van het Rode Kruis om snel te kunnen handelen bij een hartstilstand. Er is immers geen tijd te verliezen. Binnen zes minuten moet de hulpverlening op gang zijn gekomen. Daarna leidt zuurstoftekort tot onherstelbare schade. ,,Je moet altijd eerst 112 bellen", stelde Hendrijetta de Jong. ,,Roep ook meteen de hulp van omstanders in, voordat je overgaat op borstcompressie en mond-op-mondbeademing. Samen sta je sterker."

De vrijwilligsters trokken drie uur uit voor de workshops, waarbij leerlingen ter afronding van de sessie met een pop de aanwijzingen van de twee deskundigen in de praktijk mochten brengen. Eva van As (14) uit Nieuwpoort kon dat waarderen. "Dit was heel leerzaam. Je kan wellicht iets voor anderen betekenen. Met Alien Sloof (17) uit Ameide is ze voorzitter van de leerlingenraad. Het betreft dus een duobaan. "Onze voorgangers kwamen met het idee van deze cursus na een oefening bedrijfshulpverlening. Wij zijn de eersten die het ten uitvoer brengen. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt. Een hartstilstand kan iedereen overkomen. Het is niet te hopen dat je dan passief blijft. Het blijft een emotionele gebeurtenis. Dat kun je niet oefenen."

Maar je hebt in ieder geval voldoende bagage om eventueel levensreddend te handelen, zeggen de Rode Kruis-medewerksters.