Onduidelijkheid over PFOA-bloedproeven

regio • In een Tweede Kamerdebat heeft staatssecretaris Dijksma donderdag aangegeven dat er een nieuwe mogelijkheid komt om bloed te laten testen op PFOA.

Daarmee komt de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor de Drechtsteden en omliggende plaatsen in de Alblasserwaard.

De staatssecretaris heeft aangegeven dat mensen die dat willen contact op kunnen nemen met de gemeente. De gemeenten rondom het bedrijf Chemours, waar jarenlang de gevaarlijke PFOA uitgestoten is, weten echter nog niet hoe zij moeten reageren op verzoeken voor de nieuwe mogelijkheid om bloed te laten testen.

Molenwaard heeft tot nu tot aan de zijlijn van de discussie gestaan over de vervuiling van PFOA, omdat de eerste tests waren voor inwoners van Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht. De toezegging van de staatssecretaris roept bij de gemeente Molenwaard de vraag op of inwoners van bijvoorbeeld Oud-Alblas, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland nu ook in aanmerking komen voor en bloedtest op PFOA. "Wij hebben het aan de orde gesteld, maar hebben nog geen duidelijkheid gekregen over de vraag of onze inwoners er ook voor in aanmerking komen", reageert Ingeborg Voogt van de gemeente Molenwaard. "Op dit moment werken we samen met de gemeenten Dordrecht en Sliedrecht nog aan de precieze uitvoeringsregeling", meldt de gemeente Papendrecht.