• Inwoners van beide gemeenten maakten de naam bekend.
• Inwoners van beide gemeenten maakten de naam bekend. Foto: Bert Bons

'Naam Molenlanden geeft identiteit aan'

giessenburg • Toen de naam 'Molenlanden' van de nieuwe fusiegemeente van Molenwaard en Giessenlanden maandagavond bekend werd gemaakt, reageerden de meeste betrokkenen blij en tevreden. Niemand was verrast met de uitkomst, sommigen leken wel opgelucht.

De voorkeur van de inwoners van de beide gemeenten voor de naam Molenlanden was groot. Maar liefst 58,3 procent van het aantal uitgebrachte stemmen was voor Molenlanden. De andere twee opties Groene Waard en De Waard kregen respectievelijk 23,9 en 17,8 procent van de stemmen. In totaal hebben 13.255 inwoners van twaalf jaar en ouder uit de beide gemeenten meegedaan aan de tweede stemronde.

"Het is een prachtige naam", reageerde PvdA-raadslid Johan de Kruijk. Om daaraan toe te voegen: "Ik kom uit Brandwijker en ik blijf ook straks na 1 januari 2019 een Brandwijker. En datzelfde geldt voor alle inwoners van de dorpen in de nieuwe gemeente. Maar de naam Molenlanden is een hele mooie samenbindende naam."

Corné Egas sloot zich daar namens de SGP bij aan. "Molenlanden geeft de identiteit van het gebied goed aan, met gevoel voor de historie en het ontstaan van deze streek. Het was geen verrassing, maar we zijn heel blij met deze naam."

Joke Stravers van Gemeentebelangen Molenwaard klonk bijna opgelucht toen ze reageerde op de naam Molenlanden. "Wij hebben ons afgevraagd waarom de namen Groene Waard en De Waard door de commissie naar voren werden geschoven om uit te kiezen."

Gemeentebelangen heeft inzage gehad in alle 700 verschillende namen die werden ingediend en had eigenlijk andere namen verwacht waaruit gekozen had kunnen worden. Voor deze partij was de naam 'Molenlanden' een variant op 'eind goed al goed'.

Ook de overige partijen die zitting hebben in de beide gemeenteraden, toonden zich content met de uitkomst van het proces.

De gemeenteraden van Giessenlanden en Molenwaard hebben de inwoners een belangrijke rol toegekend bij het verzinnen en stemmen op een naam voor de nieuwe gemeente. In de periode van 15 juni tot en met 30 juni dit jaar zijn inwoners van beide gemeenten in de gelegenheid gesteld om een naam in te dienen voor de nieuwe gemeente. Dit resulteerde in een lijst met 1500 reacties en bijna 700 verschillende namen.

Begin juli 2017 is een naamgevingscommissie gevormd, bestaande uit 10 inwoners, om de ingediende namen te beoordelen. Deze commissie heeft zich in de zomerperiode gebogen over de namenlijst en de inwoners van beide gemeenten de keuze gegeven uit de drie genoemde namen.