Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Werkloosheid daalt iets in de maand augustus

regio • In de maand augustus is het aantal lopende werkloosheidsuitkeringen in de drie arbeidsmarktregio's van Groot Rijnmond (Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond) tezamen met 0,8% gedaald tot 37.164.

Dat is een iets sterkere daling dan landelijk (0,6%), maar minder sterk dan in de voorgaande maanden. De afname van het aantal WW-uitkeringen is vooral merkbaar in de bouwnijverheid, de gezondheidszorg, welzijn & cultuursector, de horeca en de handel. In de sectoren openbaar bestuur en het onderwijs is circa 1 op de 10 werknemers 60 jaar of ouder. Dit biedt enerzijds kansen voor werkzoekenden en anderzijds uitdagingen voor werkgevers als het om krapteberoepen gaat.

Het werkloosheidspercentage, dat is het aantal werkloosheidsuitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, komt eind augustus 2017 uit op 4,3% voor de arbeidsmarktregio Rijnmond, 3,9% voor de arbeidsmarktregio Drechtsteden en 3,1% voor de arbeidsmarktregio Gorinchem. Voor Nederland als geheel geldt een werkloosheidspercentage van 4,0%.

Vergrijzing

In de gezamenlijke arbeidsmarktregio's Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond wonen ruim 703.000 werknemers, waarvan bijna 196.000 ouder zijn dan 50 jaar. Het aandeel 50-plussers (28%) in dit gebied is vergelijkbaar met het aandeel in het gehele land.

Werknemers die de arbeidsmarkt verlaten vanwege (vervroegde) pensionering of arbeidsongeschiktheid, kunnen door vervangingsvraag weer ruimte bieden voor werkzoekenden. 60-plussers zullen als eerste de arbeidsmarkt verlaten. In Groot Rijnmond gaat het dan om 41.600 werknemers. Zij werken vooral in de zorg en welzijn (7.900), openbaar bestuur (6.000) en industrie (6.000). Op dit moment hebben werkgevers in een aantal sectoren moeite met het vinden van personeel.