Afbeelding
Foto:

Jarenlange celstraf na ontucht in Ameide

ameide • Een 57-jarige man uit Ameide is woensdag door de Rotterdamse rechtbank tot een gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij zich in het verleden schuldig maakte aan seksueel misbruik van zijn zoon en een nichtje. Hij kreeg drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk opgelegd, naast een uitgebreid pakket aan begeleiding en psychiatrische behandelingen. Die verplichte begeleiding duurt vijf jaar.

De ontucht met zijn zoon zou zijn begonnen in 1991. Zijn kind was toen nog maar vier jaar. Het seksueel misbruik van het nichtje zou zijn begonnen in 2010. Dat meisje was toen nog maar net tien. De officier van justitie had de Ameidenaar ook nog voor de voeten geworpen dat de man ontucht pleegde door te masturberen voor de ogen van zijn minderjarige stiefdochtertje. Hoewel de man dat bekende, werd hij daarvan vrijgesproken. Het OM had dat feit niet op de juiste wijze ten laste gelegd.

De Ameidenaar moet 5000 euro smartengeld aan zowel de zoon als aan het nichtje betalen, besliste de rechtbank. Hij mag zich na zijn vrijlating bovendien niet in de buurt van die slachtoffers vertonen. Verder mag hij zich niet meer in kinderrijke omgevingen vertonen van de rechtbank.

Tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden was vijf jaar cel en TBS met voorwaarden geëist door het Openbaar Ministerie. De rechtbank koos echter voor een straf- en maatregelenpakket waarbij de diverse beoogde behandelingen zo snel mogelijk kunnen beginnen. Verdachte's advocaat E. Kok had tijdens de zitting twee weken geleden al voor het achterwege blijven van TBS gepleit.