Afbeelding
Foto: aangeleverd

Volop plannen bij stichting Moz Kids

bleskensgraaf • Met een nieuw bestuur en een babyopvanghuis in aanbouw is stichting Moz Kids na een moeilijke periode weer volop in de lift. Tijdens een grote autowasactie bij Carwash in Bleskensgraaf wordt zaterdag 30 september geld opgehaald voor het babyopvanghuis in Mozambique.

De initiatiefnemers van Moz Kids, Mike en Mirjam de Bruijn, zijn na twee jaar Mozambique door omstandigheden eerder dan gepland terug in Nederland. De beheerders van de drie weeshuizen waar de stichting zich voor inzette hebben te kampen met ernstige ziekte. Desondanks zijn de vooruitzichten van Moz Kids positief, benadrukken bestuursleden Jozien Kruijthoff uit Bleskensgraaf en Marry Mudde uit Wijngaarden. "We hebben volop plannen en vanuit de Alblasserwaard en de Hoeksche Waard is er veel belangstelling voor onze projecten."

Dat de Hoeksche Waard erbij betrokken is geraakt, kwam door eeen stage van Muriël Baars, vertelt haar vader Piet. Hij is inmiddels ook bestuurslid van de stichting. "In 2015 ging onze dochter naar Mozambique. Wij zijn toen bij haar op bezoek geweest en werden gegrepen door het werk dat daar gedaan wordt voor weeskinderen. We hoorden ook van de plannen om een babyopvanghuis te bouwen en zijn een jaar later met een groep van 24 personen erheen gegaan en zijn gestart met de bouw hiervan." De wens voor een babyopvanghuis leefde al langer; de initiatiefnemers van de weeshuizen begonnen ooit met baby's, maar zij groeiden uiteraard op. "Dat betekent dat alle leeftijden door elkaar heen lopen", vertelt Jozien. "Dat is niet ideaal. Vandaar dat er nu een apart huis voor baby's opgezet wordt." Ze laten foto's zien: het pand staat er al. Piet: "Het is hard gegaan. De ramen en deuren en de badkamer moeten er nog in, de inrichting moet nog komen; er is dus nog steeds geld nodig."

Reden genoeg om de jaarlijkse autowasactie deze keer groter op te zetten. Jozien schoot daarvoor Annemieke Wemmers aan met de vraag of er gebruik gemaakt mocht worden van Carwash Bleskensgraaf. "Zij reageerde meteen enthousiast. We hebben daar alle materialen om auto's schoon te maken bij de hand en kunnen er dus veel meer wassen." Wassen kost 10 euro en stofzuigen 5 euro. Er staat koffie en wat lekkers klaar. De actie loopt van 9.00 tot 16.00 uur.

Overigens: dit jaar is weer een groep uit de Hoeksche Waard en de Alblasserwaard naar Mozambique toe gegaan en de reis van volgend jaar is al volgeboekt. "Het gaat echt goed", knikken de bestuursleden. "Vanuit Zuid-Afrika komen er twee nieuwe beheerders. Maar we zouden ook graag onder meer op iedere weeshuis een echtpaar willen hebben en een onderhoudsmedewerker. Daarvoor hebben we budget nodig, dus sponsoren zijn van harte welkom." Info: mozkids.nl


Geurt Mouthaan