• Volop concentratie bij het kleiduiven schieten.
• Volop concentratie bij het kleiduiven schieten. Foto: Geurt Mouthaan

Wild Beheer Eenheid viert 25-jarig bestaan

Uitleg zorgt voor begrip voor jacht

giessenburg • Het geknal van geweren komt je tegemoet bij het oplopen van het erf van de Giessenburgse boerderij waar Wild Beheer Eenheid Alblasserwaard Oost de 25e verjaardag viert. Een veertigtal jagers, overwegend mannen, komt hier tegen elkaar uit bij kleiduiven schieten. "Schrijf maar op dat we vandaag diervriendelijk bezig zijn", lacht één van hen. En dat klopt: de kleiduiven zijn oranje schijven, die met grote snelheid de lucht in worden geschoten. Met opmerkelijke precisie worden ze door de deelnemers nog sneller de lucht uit geschoten.

Ook opvallend: ondanks de strijd om de eerste plek is er de oprechte bewondering als degene die aan het schieten is een knappe prestatie neerzet. De winnaar wordt van alle kanten gefeliciteerd. Al 25 jaar vormt de Wild Beheer Eenheid Alblasserwaard Oost een hechte club. De eenheid werd destijds opgezet om namens de jagers als gesprekspartner te dienen voor organisaties als Staatsbosbeheer. "De grote natuurbeheerorganisaties wilden één aanspreekpunt", blikt oud-bestuurslid en initiatiefnemer Henk Gaikhorst uit Arkel terug.

Professionaliseren

Het was één van de stappen om het jagen in Nederland te reguleren en te professionaliseren. Was het tientallen jaren geleden voorbehouden aan notabelen en rijke boeren, inmiddels kan iedereen het doen. Maar: wel is er de plicht om eerst een jachtexamen te halen. Bestuurslid Kees Harrewijn: "Daarnaast doen we wildtellingen, om zo elk seizoen duidelijk te hebben hoeveel dieren er geschoten kunnen worden. Dat wordt geregeld via de Faunabeheereenheid waar wij onder vallen."

In het wilde weg schieten is er dus zeker niet bij. "Je hebt je kapitaal en je rente; het kapitaal laat je op de bank staan, de rente kun je weg schieten. Als je het opmaakt, heb je niets meer", licht Gaikhorst toe. Harrewijn vult hem aan: "De jacht is goed voor de wildstand. Neem hazen: onderzoek heeft uitgewezen dat het regelmatig terugbrengen van de populatie met veertig procent zorgt voor een gezonde hazenstand. Daarbij houden we ook rekening met de hoeveelheid rammen en moeren die we schieten."

Populair

Om er meteen wel aan toe te voegen dat de leden het ook gewoon leuk vinden om te jagen. Het zijn, ondanks dat een deel van hen het dagelijks brood op kantoor verdient, buitenmensen die genieten van het jagen en het rondlopen in de natuur. En dat de jacht populair blijft, blijkt uit het feit dat deze dag de gemiddelde leeftijd niet hoog ligt. Henk Gaikhorst: "Een neef van mij ging als jochie al mee het land in; hij vertelde er destijds zelfs over bij 'Villa Achterwerk' van de VPRO. Nu is hij 36 en laatst belde hij mij: 'Ome Henk, ik ga nu aan de slag met mijn jachtexamen.' Jagers hebben het van af aan in het bloed zitten."

Imago

De professionalisering en de verantwoording die jagers steeds meer afleggen zorgt ervoor dat het jagen minder te kampen heeft met een slecht imago dan vroeger. Gaikhorst: "Dat was 25 jaar geleden absoluut veel slechter." En Harrewijn, geboren en getogen in Giessenburg maar tegenwoordig woonachtig in Amsterdam: "Als ik het daar uitleg, heeft iedereen begrip voor het jagen. De communicatie over wat we doen is van groot belang. Dat is ook één van de doelen van de Wild Beheer Eenheid Alblasserwaard Oost: transparant laten zien waar we mee bezig zijn en waar het goed voor is."

Dat is ook waar burgemeester Werner ten Kate op aandringt tijdens zijn toespraak op de jubileumviering: "Jacht en natuurbeheer maakt onderdeel uit van onze samenleving. Jagers en natuurbeheerders produceren het meest duurzame vlees wat je kunt bedenken. Draag dat uit en vertel erover; berg je wapen op als er iemand in het veld komt en leg uit waar je mee bezig bent."


Geurt Mouthaan